1 min

Tags in dit artikel

, ,

Steeds meer apparaten krijgen extra functies die veel rekenkracht vereisen. Denk maar aan auto’s, die steeds autonomer over de weg moeten rijden en daarvoor veel verschillende informatie moeten verwerken. De markt van chipsets voor die apparaten is zich nog aan het ontwikkelen en in een poging een gunstige positie te verwerven, heeft Nvidia twee nieuwe GPU’s ontwikkeld.

Het gaat om de Tesla P4 en P50, die gebruik maken van de Pascal-architectuur en ontworpen zijn voor servers of computers die autonome auto’s helpen hun omgeving te analyseren op basis van uiteenlopende informatiebronnen. Bij de nieuwe GPU’s levert Nvidia ook meteen nieuwe software mee: TensorRT en DeepStream.

De nieuwe chipsets van Nvidia zijn volgens de berichten specifiek ontwikkeld voor systemen die gebruik maken van kunstmatige intelligentie om data te verwerken. Vanuit het idee dat de chipsets niet altijd verbonden kunnen zijn met het internet, is er ook gezorgd voor de software die lokale berekeningen mogelijk maakt.

TensorRT is ontwikkeld om chips die gebruik maken van neurale netwerken te helpen snel informatie te verwerken. DeepStream is een ontwikkelaarskit die gebruikers helpt specifiek videostreams te analyseren. Dat laatste komt uiteraard van pas bij zelfrijdende auto’s, die vaak gebruik maken van meerdere camera’s om hun positie op de weg ten opzichte van andere voertuigen en objecten te bepalen.

Volgens Nvidia zijn de processoren erg snel. De nieuwe hardware en software zou 45 keer zo snel werken als soortgelijke technologie van concurrent Intel en ongeveer 40 keer zo efficiënt met energie omspringen.