1 min

Het lijkt erop dat onderzoekers van Nokia, Deutsche Telekom T-Labs en de technische universiteit van München een doorbraak hebben bereikt op het gebied van vaste netwerksnelheid. Tijdens een demonstratie toonde zij een verbinding van 1 Terabit per seconde via glasvezel.

In laboratoria zijn al veel eerder Terabit-snelheden behaald, maar dat werkte tot nu toe nooit echt goed in de praktijk. Het genoemde consortium heeft dat inmiddels [url=http://www.tum.de/en/about-tum/news/press-releases/short/article/33398/]wel voor elkaar gekregen[/url]. In een veldtest werd een doorvoersnelheid van 1 Tbps onder “reële omstandigheden” behaald, inclusief verschillende netwerkcondities en belastingen. Het geheim van de smid was de toegepaste nieuwe modulatietechniek met de welluidende naam Probabilistic Constellation Shaping. Hierbij worden niet alle netwerkknooppunten als gelijkwaardig beschouwd en behandeld, maar krijgen de knooppunten met een lagere amplitude voorrang. Deze hebben minder last van ruis en storingen. Samen met QAM (quadrature amplitude modulation) zorgt de nieuwe techniek voor realistisch haalbare 1 Tbps-snelheden.

De behaalde snelheid zit overigens zeer dicht op het theoretische maximum van een glasvezelkabel, zoals ook door Shannon ontdekt in 1948.