2min

Kunstmatige intelligentie speelt een steeds belangrijkere rol bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën. De ontwikkeling daarvan lijkt nu in een stroomversnelling te raken, vooral nu Microsoft een interessante nieuwe technologie gaat toepassen om een supercomputer te ontwikkelen voor kunstmatige intelligentie. Het gaat daarbij specifiek om de toepassing van herprogrammeerbare chips.

De toepassing van kunstmatige intelligentie vereist gigantische computernetwerken, maar de ontwikkeling daarvan gaat minder snel dan bedrijven als Facebook, Google en Microsoft gehoopt hadden. FPGA’s, field programmable gate array, zouden volgens Microsoft kunnen helpen om de techniek weer vooruit te helpen. Deze chips kunnen geheel opnieuw geprogrammeerd worden, zodat er snel verbeteringen behaald kunnen worden.

Microsoft probeert de technologie sinds eind vorig jaar uit bij zijn zoekmachine Bing en merkt grote snelheidsverbeteringen. Daarbij worden specifiek chips van het bedrijf Altera gebruikt, dat afgelopen juni nog voor 17 miljard dollar opgekocht werd door Intel. Dat noemde toen al het mogelijke potentieel van Altera, omdat dat chips ontwikkelde voor datacentra van grote ondernemingen.

Onderzoeker Eric Chung van Microsoft stelt tegenover Technology Review dat het bedrijf grote vooruitgang ziet bij netwerken die gebruik maken van de FPGA’s. “Het zou voor een revolutie kunnen zorgen als we FPGA’s op grotere schaal kunnen gaan gebruiken,” aldus Chung.

Tegenover Wired stelt Microsoft dat het de komende jaren nog blijft werken aan het project met de FPGA’s. Dat doet het onder de noemer Project Catapult, dat in 2011 gelanceerd werd en nog altijd in volle gang is. De gedachte is dat tegen 2030 een supercomputer kan lanceren die de eerste stap vormt richting een quantumnetwerk.