2min

Microsoft presenteerde in april de Azure Container Service (ACS), die kwam toen per direct beschikbaar, nu zijn we ongeveer een half jaar verder en maakt het bedrijf bekend dat het de Azure Container Service open source maakt. Opnieuw een grote stap van Microsoft richting de open source-wereld en ontwikkelaars.

Met het open source maken van de Azure Container Service (ACS) laat Microsoft opnieuw zien dat het serieus aan de weg timmert met Azure en dat alle open source-besturingssystemen daar deel van uitmaken. ACS werd door Microsoft ontwikkeld in samenwerking met Docker en Mesospehere, die daarin meer specialisatie hebben.

Nu de code opensource is gemaakt kunnen gebruiken ook beter hun code afstemmen op de ACS. Het hele doel van ACS is om applicatie eenvoudig te kunnen migreren door de hele container workload te verplaatsen naar de cloud of terug vanuit de cloud naar een lokaal datacenter. Daarbij blijft de code van een applicatie gelijk, maar wordt alle data meestal extern opgeslagen in de cloud. Hierdoor kan een container eenvoudig worden verplaatst zonder dat dit effect heeft op een de applicatie.

Microsoft heeft de ACS-engine toegevoegd aan GitHub, op dit platform komen dit soort open source initiatieven vaak goed tot hun recht. Microsoft heeft ook aangegeven dat het open staat voor contributie van derden om de container service verder te verbeteren. Met de ACS-engine is Microsoft ook in staat om DC/OS, Swarm en Kubernetes uit te rollen in Azure, zowel publiekelijk als in een Azure Stack.Dit zijn concurrerende containers, Kubernet is bijvoorbeeld door Google ontwikkeld.

Op 14 november wil Microsoft een nieuwe ervaring bieden, waarbij ontwikkelaars de integratie en uitrol van container-omgevingen op Linux moeten kunnen doen met Visual Studio, Visual Studio Team Services en Visual Studio Code.