2min

Al een paar jaar werkt Google aan een droneproject, in een poging de manier waarop producten en pakketjes vervoerd worden te veranderen. Het was van plan om dat project, Project Wing, in 2017 te lanceren, maar nu lijkt het erop dat het project vertraagd is.

Dit melden bronnen van het doorgaans betrouwbare persbureau Bloomberg. Alphabet, het moederbedrijf van Google, zou besloten hebben minder geld te steken in zijn onderzoeksdivisie en het team verkleinen dat aan Project Wing werkt. Het gevolg daarvan is dat de ontwikkeling is vertraagd.

Deze beweging werd ingezet met het vertrek van projectleider Dave Vos afgelopen oktober. Op dat moment besloot Alphabet geen nieuwe mensen meer op het project te zetten en bestaande medewerkers is gevraagd andere functies te zoeken binnen Google. Het is ook deel van bezuinigingen bij Alphabet, dat zich minder wil bezighouden met experimentele projecten en minder risicovolle gokken wil nemen.

In elk geval voor de Verenigde Staten geldt dat Project Wing risicovol is. Het laten vliegen van drones om producten te bezorgen is nog niet toegestaan en er zijn ook andere spelers op de markt mee bezig. Bijvoorbeeld Amazon, dat gigantische bedragen in de ontwikkeling van bezorgdrones steekt.

Alphabet laat in een statement tegenover Bloomberg weten nog wel te geloven in de technologie. “Project Wing heeft het potentieel om een groot deel van de frictie in hoe fysieke zaken over de wereld vervoerd worden weg te nemen. Wat we nu doen is de volgende fase van onze technologie ontwikkelen, en zoals altijd denken we op een brede manier over alle potentie van de techniek.”

Een van de eerste bedrijven die gebruik zou gaan maken van Project Wing is koffiegigant Starbucks. Dat had afspraken gemaakt met Google om gebruik te maken van de bezorgdrones en ook al eerste proeven uitgevoerd. Het wilde echter niet zoveel informatie delen als Google eiste, en om die reden is die samenwerking stopgezet.

Het is nu nog de vraag wat Google verder gaat doen met zijn bezorgdrones. Vermoedelijk blijft de ontwikkeling wel doorgaan, maar op een veel kleinschaliger niveau dan eerder het geval was. Het geld dat hiermee bespaard wordt, gaat naar andere projecten binnen het onderzoekslaboratorium X van Alphabet, dat ook werkt aan internetballonnen, zelfrijdende auto’s en virtual reality.