2min

Veertig grote internetbedrijven die zich verenigd hebben in de Internet Association hebben een brief gestuurd naar de aankomende president in de Verenigde Staten. In de brief vragen ze Trump om de spionagewetten te herzien en zijn steun uit te spreken voor sterke encryptie. Of hij dat ook gaat doen is nog maar de vraag.

In de Internet Association zitten de veertig grootste techbedrijven, denk bijvoorbeeld aan Amazon, eBay, Expedia, Facebook, Google, LinkedIn, Netflix en Salesforce, voor een volledige lijst bekijk deze pagina. Deze bedrijven hebben gezamenlijk een brief gestuurd naar Trump om hem te vragen de spionagewetten af te zwakken en encryptie te omarmen.

Volgens de bedrijven maakt sterke encryptie deel uit van het toekomstige internet en kunnen we simpelweg niet zonder. Zeker op het gebied van privacy en informatiebeveiliging moet zoveel mogelijk data worden versleuteld. Hierdoor zijn burgers beschermd tegen overheden minder hebben met de democratie en de vrijheid van meningsuiting.

Er gaan in de Verenigde Staten al enige tijd stemmen op om wetgeving in te voeren die zogenaamde backdoors verplichten, zodat overheden toch mee kunnen lezen, ook als data wel is versleuteld. De bedrijven zien dat als een gevaar omdat er simpelweg een kwetsbaarheid wordt ingebouwd die in de verkeerde handen enorm veel schade kan aanrichten.

Of de techindustrie aan Trump ook een medestander heeft is nog maar de vraag, hij heeft verschillende voorstellen gedaan in zijn race naar het presidentschap waar de techindustrie minder blij mee zal zijn. Zo wil hij de invoer van Chinese producten gaan belasten om bedrijven te dwingen de productie weer naar de Verenigde Staten te halen. Ook wil hij delen van het internet kunnen afsluiten om extremistische propaganda tegen te gaan. Ook riep hij op om Apple te boycotten, omdat het bedrijf uit Cupertino weigerde een iPhone te ontgrendelen voor de FBI.

De brief moet waarschijnlijk vooral gezien worden als een poging om de dialoog te openen met de toekomstige president, zodat de bedrijven in gesprek kunnen met hem over het te voeren beleid.