1 min

De Nederlandse overheid geeft niet bepaald het goede voorbeeld met de eigen websites. Ongeveer de helft van de websites is maar voorzien van een beveiligde verbinding. Er zijn zelfs websites waar gevoelige informatie kan worden verzonden over een onbeveiligde verbinding.

De Open State Foundation heeft een onderzoek gedaan naar de websites van de overheid en daaruit komt naar voren dat er maar heel weinig zijn voorzien van een beveiligde verbinding via https. Onder meer de website van de Belastingdienst is compleet onbeveiligd, ook een formulier van de Rijksrecherche waarmee misstanden zijn te melden beschikt niet over een beveiligde verbinding.

Inmiddels heeft de Rijksrecherche dit formulier weliswaar offline gehaald, maar het zou beter zijn als de websites zo snel mogelijk worden voorzien van een veiligheidscertificaat zodat een beveiligde verbinding wel mogelijk is. Als gebruiker kan je zien of een website heeft gekozen voor een beveiligde verbinding door het groene slotje in de adresbalk. Techzine is eerder dit jaar overgestapt op een volledig beveiligde website.

Hoewel het geen verplichting is om een website te voorzien van een beveiligde verbinding is dit wel aan te raden en zeker vanuit de overheid gezien zou dit gewoon de standaard moeten zijn. Hopelijk komt er door dit onderzoek meer aandacht voor de veiligheid van de overheidswebsites.