Microsoft kondigt een samenwerking met Heptio aan, om multi-container clusters beheerd door Azure Kubernetes Service (AKS) te back-uppen. AKS gebruikt daarvoor de Ark-technologie van Heptio, een open-source programma voor het managen van disaster recovery en back-up voor Kubernetes clusterrecources.

Heptio wil het creëren en beheren van gedistribueerde systemen met Kubernetes eenvoudiger voor bedrijven maken. Met Ark worden gebruikers geholpen Kubernetes-applicaties te herstellen en bij data-overdracht van de apps, binnen welke omgeving dan ook. Voor de aankondiging van Microsoft geldt dat klanten ondersteuning krijgen van de techgigant. Bedrijven die hun eigen instances Ark en Kubernetes op een non-managed infrastructuur willen gebruiken, kunnen terecht bij Heptio voor ondersteuning.

Ark kan het back-up systeem gebruiken voor het migreren van applicaties van on-premises naar de cloud, of het verplaatsen naar verschillende cloudregio’s. Dit is uiteraard nuttig voor zowel Microsoft als Heptio. Naar eigen zeggen is Ark dan ook een eenvoudige, configureerbare en operationeel robuuste manier om applicaties te back-uppen en herstellen. Daarnaast moeten de snapshots gemaakt met Ark in Azure blijven en versleuteld worden.

Samenwerkingen

Toch wil Heptio zich niet alleen op Microsoft Azure focussen. In een interview met VentureBeat laat CEO Graig McLuckie weten open te staan voor samenwerking met andere cloudproviders om Kubernetes beter te laten functioneren binnen hun omgevingen. Zo werkt het bedrijf al samen met AWS aan een Authenticator-project, waarmee klanten hun identiteits- en toegangsmanagementcontroles naar een Kubernetes-cluster brengen.

Microsoft is één van de organisaties die zich steeds meer focust op Kubernetes. Opvallend detail aan de samenwerking is dat de drie Kubernetes mede-oprichters weer samenkomen. Oorspronkelijk werd de open-source tool voor het bouwen van applicaties die codes over meerdere software-containers verspreidt gemaakt door Google. Twee van de drie oorspronkelijke ontwikkelaars richtten Heptio op, terwijl Kubernetes lead-engineer Brendan Burns nu voor Microsoft werkt.