2min

Tags in dit artikel

, ,

Processorfabrikant Intel wil een voet aan de grond krijgen in de markt voor chips in mobiele telefoons. Er zouden al enkele Aziatische fabrikanten interesse in de nieuwe producten van de Amerikaanse chipmaker hebben getoond. Intel krijgt in dit segment te maken met sterke concurrenten als Texas Instruments en Analog Devices. Volgens persbureau Reuters heeft Intel de belangrijkste mobieltjesmaker Nokia nog niet als klant. De chipmaker hoopt niettemin een belangrijke partij in deze markt te worden.

"Als je kijkt naar de markt voor chips voor mobiele telefoons, dan praat je over tientallen miljarden dollars, we hebben de intentie om een belangrijke speler te worden op dit gebied", aldus Joe LaValle, verkoopdirecteur bij Intel als het gaat om producten voor draadloze communicatie. "Dit is een mogelijkheid om de omzet van Intel aanzienlijk te verhogen." Intel onthulde een nieuwe high-end processor met de naam PXA800F. De chip is ontworpen voor een nieuwe generatie van mobiele telefoons die geschikt zijn voor snelle uitwisseling van digitale data, wat nodig is bij bijvoorbeeld online spelletjes en videoconferencing. De eerste modellen zijn dit jaar gereed, in 2004 komt de massaproductie op gang.

Vooralsnog hebben zogezegd enkele Aziatische firma’s die basismodellen voor mobieltjes maken verklaard de Intel-technologie te gaan gebruiken. Het gaat hierbij om het Taiwanese MiTAC en Winstron, Maxon uit Korea en het Chinese Ningbo Bird, TCL en Legend Group. Intel is bovendien in gesprek met de top-vijf mobieltjesmakers: Nokia, Motorola, Samsung, Siemens en Sony Ericsson. Geen van deze bedrijven heeft officieel verklaard het Intel-concept te gaan gebruiken. Ze passen evenwel allemaal reeds andere Intel-producten toe in hun mobieltjes. Hierbij gaat het onder meer om flash-geheugen en applicatie-processors.

In de nieuwe chips zijn drie belangrijke functies geïntegreerd: centrale processor, applicatie-verwerking en flash-geheugen. Ook Texas Instruments heeft plannen voor zo’n geïntegreerde chip, maar die is niet eerder dan volgend jaar beschikbaar.