1 min

Er wordt door beveiligingsexperts voorspelt dat mogelijk in de toekomst geldautomaten steeds vaker het doelwit zullen worden van virussen als het Microsoft besturingssysteem ‘Windows’ doordringt tot dit type apparatuur. De fabrikant Diebold heeft onlangs toegegeven dat zijn geldautomaten bij twee banken in de VS in augustus zijn besmet met een computervirus.

De fabrikant geeft toe dat er een aantal ATM’s (automated teller machines) die draaien op Windows XP Embedded zijn platgelegd door de Nachi-worm ook wel bekend als Welchia. Datzelfde virus legde ook een hoop pc’s en netwerken over de hele wereld plat afgelopen zomer. Het virus maakt gebruik van een beveiligingslek in Windows NT, Windows 2000, Windows XP en Windows Server 2003. "Dit is een voorbode van dingen die gaan komen", zegt de heer Scheier, beveiligingsexpert en mede oprichter van het bedrijf Counterpane. Nu Diebold voor deze apparaten Windows heeft gekozen kan de fabrikant veel meer virusproblemen verwachten.

Analist John Pescatore noemt het "een afschuwelijke beveiligingsfout" om apparaten voor specifieke toepassingen, zoals geldautomaten op Windows te laten draaien. Diebold geeft aan van OS/2 (IBM’s besturingssysteem) op Microsoft Windows te zijn overgestapt omdat banken erom vroegen vanwege de grafische mogelijkheden.