2min

Tags in dit artikel

, , ,

De koepelsite van de Nederlandse overheid, is sinds maart vorig jaar meer dan 3,8 miljoen keer bezocht. In het jaar daarvoor telde de site nog 2,5 miljoen bezoeken. Het aantal mensen dat nadrukkelijk aangaf op zoek te zijn naar informatie en diensten voor ondernemers en organisaties steeg in de loop van het jaar sterk. Sinds maart vorig jaar biedt de site enkele nieuwe onderdelen die in het eerste jaar van hun bestaan goed gebruikt werden. Zo werd het Overheidsloket 190.000 keer geraadpleegd. Dit loket bevat korte beschrijvingen van bijvoorbeeld alle subsidies, belastingen, uitkeringen en vergunningen. Veel gezocht waren producten zoals de verblijfsvergunning, de bouwvergunning en het paspoort. Maar ook minder bekende producten als de reïntegratie-uitkering voor arbeidsgehandicapten en de openbaarmaking van inspectierapporten van de Inspectie van het Onderwijs werden veel opgevraagd. De geheel vernieuwde zoekmachine van de koepelsite die meer dan 1000 overheidssites doorzoekt, kreeg in zijn eerste jaar bijna een miljoen zoekopdrachten te verwerken. Bezoekers vroegen vooral informatie op over vacatures bij de overheid en over CAO’s. Tijdens de SARS-epidemie in Azië werd vaak via Overheid.nl naar informatie van de overheid over dit onderwerp gezocht.

Advies Overheid.nl beheert de site in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Het ministerie heeft Advies Overheid.nl de opdracht gegeven om de koepelsite de komende jaren verder te verbeteren en nog meer informatie en diensten van de overheid via deze site te ontsluiten. Overheid.nl gaat de komende jaren regelgeving van gemeenten, provincies en waterschappen ontsluiten, evenals overzichten van vergunningen die aan bedrijven zijn verstrekt. Advies Overheid.nl zal hierbij nauw samen werken met de betrokken overheden die de betreffende regelingen en verstrekte vergunningen op hun sites gaan publiceren. Via de zoekmachine op Overheid.nl is dan ook deze nieuwe informatie goed te vinden.

Overheid.nl biedt toegang tot online informatie en diensten van onder meer gemeenten, provincies, waterschappen en ministeries. De site ontsluit in totaal meer dan 1300 websites en databanken van overheden. Hij biedt verschillende instrumenten om in dit woud van informatie de weg te vinden. Zo kan een gebruiker er voor kiezen om op maat bediend te worden door zijn postcode op te geven. Bij deze postcode zoekt Overheid.nl vervolgens informatie van relevante overheden over zaken als bouwen, wonen, vergunningen, werk of inkomen. Meer ervaren gebruikers kunnen direct zoeken in enkele veel geraadpleegde databanken. Overheid.nl bevat databanken met onder andere alle actuele wet- en regelgeving, contactgegevens van overheden en informatie over vrijwel alle subsidies, vergunningen, belastingen en uitkeringen.