2min

Tags in dit artikel

, , ,

Snel internet via adsl is in één jaar tijd drie keer zo voordelig geworden, blijkt uit PC Magazine’s onderzoek onder 30.000 Nederlandse breedbandinternetters. KPN, de grootste provider van Nederland, heeft onder druk van de concurrentie de prijzen van de abonnementen zo drastisch verlaagd dat kabelproviders moeten vrezen voor hun klanten.

In de snelheidstest van PC Magazine en het onafhankelijk onderzoeksbureau Speedtest worden 750.000 metingen van dertigduizend internetters vergeleken met die van vorig jaar. Voor dezelfde snelheid betaalt de adsl-klant nu drie keer minder dan een jaar geleden. De dsl-abonnementen van Bbned bieden de meeste snelheid voor hun geld, maar de breedbandverbindingen die over KPN´s adsl-netwerk lopen zijn verhoudingsgewijs het goedkoopst geworden.

Via het netwerk van Bbned worden breedbandabonnementen aangeboden met een bandbreedte tot acht megabit, voor maandtarieven tussen de vijftig en zeventig euro – beduidend lagere tarieven dan een jaar geleden. Daarmee bieden Bbned-providers als SpeedXS en Dutch Web Services veel voordeliger verbindingen aan dan adsl-van-KPN concurrenten als XS4ALL, Wanadoo en Planet Internet. Ook Tiscali mengt zich in de top van de ranglijst.

Prijs-kwaliteit
Toch zijn abonnees op Planet Internet er relatief het meest op vooruit gegaan. Doordat KPN tussen januari 2003 en 2004 de bandbreedte van haar adsl-netwerk drie keer heeft opgevoerd, is de prijs-kwaliteitsverhouding in een jaar tijd sterk verbeterd. De adsl-abonnementen zijn daarmee voor het eerst ook voordeliger geworden dan het kabelinternet van Chello.

Chello heeft inmiddels de bandbreedte van het kabelnetwerk vergroot en ook kabelmaatschappij @Home geeft vanaf volgende maand een verdubbeling van de snelheid om de opmars van adsl te stuiten. In juli heeft KPN echter alweer een nieuwe snelheidsverhoging aangekondigd. Het is de grootste provider van Nederland (bijna 800.000 aansluitingen) er alles aan gelegen om ook het grootste marktaandeel te behouden. Inmiddels overtreft het aantal adsl-ers bijna de hoeveelheid kabelinternetters.

‘Ik denk als objectieve toeschouwer dat gebruikers nu heel tevreden mogen zijn’, reageert Maurice van der Zwaan, ontwikkelaar van de snelheidsmeter Speedtest. ‘Aan de andere kant: nu blijkt ineens dat die hogere snelheden voor dezelfde prijs wel degelijk mogelijk zijn. Als consument voel ik me dan toch een beetje bedonderd, want een jaar terug heb ik dus gewoon te veel betaald.’