1 min

Tags in dit artikel

, ,

Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd, door het gebruik van halfgeleiders, de snelheid van het licht terug te brengen. Daardoor word het mogenlijk om data efficienter en sneller te versturen via glasvezelverbindingen.

Onderzoekers van de Universiteit uit Californie en wetenschappers van de Universiteit van Oregon en Illinois tekenen voor de vinding. De snelheid van het licht is door de groep teruggebracht tot 15 km per seconde, 20.000 keer langzamer dan de 300.000 km per seconde die licht normaal in een vacuüm aflegt.

Door het vertragen van licht kan data in glasvezel verbindingen zich efficiënter bewegen in glasvezelverbindingen en daardoor neemt de totale snelheid van de verbinding toe. Dat zou een goede oplossing zijn voor teleconferenties met videobeelden in een hoge resolutie, zonder dat daar compressie voor nodig is.

De vinding is vooral in te zetten is in de 20 terahertz band, die nu nog niet optimaal wordt gebruikt door beperkingen in de apparatuur die licht om moet zetten in elektronische signalen. Met het ’tragere’ licht kan de omzettingsapparatuur beter en efficienter zijn werk doen.

Er word verwacht dat er onder optimale omstandigheden zeshonderd speelfilms van twee uur in één seconde naar de andere kant van de wereld kan worden gestuurt.

Voordat de vinding commercieel gebruikt kan gaan worden zullen er eerst helaas nog jaren aan testen en onderzoek voorbijgaan.