1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het Britse beveiligingsbedrijf MassageLabs waarschuwt surfers dat ze zich beter niet uitschrijven van spam. Er zijn verschillende reclamemails gezien die bij het uitschrijven probeerden een ‘Trojan horse’ te installeren. Zo werkt dus het verzoek om van spam verlost te worden, precies andersom en word ongewild te reden van nog veel meer spam.

Om via een ‘opt-out-link’ in een spambericht jezelf af te melden, is sowieso een slecht idee. Hierdoor weten de spamverzenders dat het een e-mailadres is dat ook daadwerkelijk gelezen wordt. Daardoor stijgt het adres in ‘waarde’ en de surfer zal nog meer bestookt worden met reclamemail.

Er is ook al een nieuwe variant die nog verder gaat. De surfer word via de uitschrijflink naar een webpagina verwezen. Eenmaal aangekomen op die pagina, lopen de surfers gevaar om via een lek in IE, ongezien een trojaans paard geinstaleerd te krijgen.

Doormiddel van een trojaans paard kan de spamverzender toegang krijgen tot alle gegevens op de pc. Waarschijnlijk is dat nog niet eens de bedoeling. Het is waarschijnlijker dat de geinfecteerde computer omgebouwd word tot een mailserver om zo nog meer spam te kunnen versturen. De gebruiker zelf merkt hier niks van. Zeker niet wanneer deze over een breedband verbinding beschikt.