2min

Tags in dit artikel

, ,

Oost-Nederland wil in 2015 tot de top vijf-regio’s in de wereld horen op het gebied van kennis en economische activiteit rond voeding, gezondheid en technologie. Bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden hebben (als "Triangle") hierop een visie en een actieplan gemaakt dat neerkomt op een verdere versterking van de samenwerking en uitwisseling van de "Food-", "Health-" en "Technology Valley". In de nota ‘Pieken in de Delta’ noemt het Ministerie van Economische Zaken Oost-Nederland één van de vier innovatieve regio’s in Nederland; Het Innovatieplatfom is zeer te spreken over de initiatieven.

Het Huis der Provincie in Arnhem staat op 19 oktober in het teken van de internationale conferentie ‘Interact!’, over kenniseconomie en innovatie. Gastsprekers uit diverse Europese regio’s voeren het woord en EZ-staatssecretaris Karien van Gennip spreekt, na het in ontvangst nemen van het Oost-Nederlandse actieplan, over de rol van innovatieve regio’s. Daarnaast reageert de staatssecretaris op het plan van Oost-Nederland in het licht van ‘Pieken in de Delta’.

Samenwerken

Oost-Nederland, de provincies Overijssel en Gelderland, timmert al langer aan de weg van innovatie. Al een paar jaar stimuleren beide provincies de samenwerking tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen zoals universiteiten, Hogescholen en onderzoekscentra al enkele jaren. Binnen de ‘Triangle’ vallen de Food Valley (met als centraal punt Wageningen Universiteit) Health Valley (waarin de Universiteit van Nijmegen Radboud universiteit) de boventoon voert en Technology Valley (met als zwaartepunt Universiteit Twente). Centraal thema binnen Triangle is ‘De gezonde mens’.

De vernieuwende aanpak van Oost-Nederland uit zich ook door het beleid van de regionale overheden dat deze in gang gezette ontwikkelingen ondersteunt. ‘De kracht van het actieplan van Oost-Nederland schuilt in de dwarsverbanden tussen de diverse onderdelen in een regionaal verband’ schrijft het Innovatieplatform in een reactie op het plan. De afstemming en gezamenlijke ambitie van bedrijven, kennisinstellingen en overheid moeten en zullen leiden tot meer investeringen in innovatieve producten en diensten.

Steun in de rug

De verantwoordelijk gedeputeerden Economie en de commissarissen van de Koningin van Gelderland en Overijssel zijn bijzonder ingenomen met het bereikte resultaat. ‘Goede plannen en een breed draagvlak, daar kom je ver mee. We hebben er de laatste jaren hard aan getrokken om dit alles van de grond te krijgen. De inmiddels behaalde resultaten mogen er wezen. De landelijke en Europese aandacht, belangstelling en steun voor ons actieplan -de Agenda Oost-Nederland- is een extra steun in de rug en een geweldige stimulans’.