2min

Tags in dit artikel

, ,

Nee, dit is niet bedoeld als grap. Microsoft is zich aan het klaarstomen om zichzelf te gaan positioneren als grootste leverancier van software voor auto’s. De software gigant uit Redmond zal daarvoor een aangepaste versie van Windows CE gaan gebruiken, die alles van entertainment tot satteliet navigatie zal gaan regelen.

Microsoft neemt deel aan een race om voordeel te behalen van een ophanden zijnde trend richting slimmere auto’s. Volgens General Motors nemen software en elektronica nu al 1/3 van de prijs van een auto voor hun rekening. Volgens IBM kan dit de komende 5 jaar wel eens oplopen tot 90%.

Eerder deze week presenteerde Microsoft op een conferentie in Detroit al een Hummer H2 en een Volvo met Windows software. In de Hummer zaten microfoons en speakers, aangesloten op een Windows computer (normaal gesproken een 300-400 Mhz PC met 32 MB RAM en 32 MB flash geheugen) verstopt onder de achterbank. Ook daarop aangesloten zat een GPS ontvangen en Bluetooth draadloze technologie. Het idee is dat bestuurders hun eigen met Bluetooth uitgeruste mobieltjes en bestaand draadloze providers gaan gebruiken om verbinding te maken met het Internet. Uiteraard is er ook een rol weggelegd voor MSN: er zullen mogelijkheden komen om on-demand weg-gerelateerde informatie op te vragen.

Peter Wengert, Marketing Manager voor Microsoft’s Automotive Business Unit, verteld onder meer over de stemgestuurde applicaties: "Als ik zeg ‘Zoek de goedkoopste benzine’ zal de auto de locatie van het dichtstbijzijnde en goedkoopste benzinestation vinden.". Wengert demonstreerde ook de ingebouwde speakers om een telefoontje te plegen, dit ging helaas iets minder soepel. Het kostte hem 4 pogingen voordat de computer het nummer goed had.

Overigens, om de rest van de wereld even gerust te stellen, maakt Wengert nog wel even duidelijk dat de Windows software op geen enkele manier verbonden is met de low-level systemen in de auto. Dus een crash van Windows, wat niet geheel ondenkbaar is, zal geen effect hebben op bijvoorbeeld de remmen, of wat dan ook van de auto.