1 min

Tags in dit artikel

, , ,

In januari zullen de eerste Amerikanen hun paspoort mogen ophalen die voorzien is van een RFID-chip.
Met een elektronische chiplezer kan de naam, adres, geboortegegevens en een digitale foto van de eigenaar worden bekeken.

Ongeveer vier bedrijven zouden al een contract hebben van de overheid voor het leveren van prototypes van chips en lezers.

De RFID-technologie maakt het vervalsen van paspoorts moeilijker, daarom is daarvoor gekozen, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS weten.

Echter hebben vertegenwoordigers van de burgerrechtenbeweging al geprotesteerd omdat hierdoor de privacy in het geding komt.
“Als 180 landen toegang hebben tot de technologie waarmee deze chips moeten worden uitgelezen, dan is dat vanuit beveiligingsperspectief een erg lek systeem, of de gegevens nu versleuteld zijn of niet”, zegt advocaat Lee Tien van de Electronic Frontier Foundation.

Identiteitsdiefstal zou tot die mogelijkheden behoren. Ook zullen reisorganisaties en hotels de paspoortgegevens graag gebruiken voor commerciële dossiers.

Diplomaten en medewerkers van het ministerie zullen de eersten zijn die worden voorzien van hun nieuw paspoort. De andere Amerikanen volgen in het voorjaar.