1 min

Tags in dit artikel

,

De rijksoverheid gaat juridische stappen ondernemen tegen de man die begin oktober enkele websites van de overheid plat legde. Volgends ICTU, de uitvoeringsorganisatie van de overheid die zich met ICT bezighoudt, kan hij een schadeclaim van enkele tienduizende euro’s tegemoet zien.

Door het gevolg van een zogehete DDoS-aanval, wat staat voor Distributed Denial of Service, waren de internetpagina’s overheid.nl en regering.nl vier dagen onbereikbaar. De dader heeft zich, volgens een woordvoerder van ICTU, bekendgemaakt op de TROS-radio en in Twee Vandaag. De man zou hebben gehandeld uit onvrede met het kabinetsbeleid.

Volgens bronnen rond het onderzoek wordt er gemeld dat het om de 18-jarige Eric de Vogt uit Breda gaat. Hij is niet vermeldt als hoofdverdachte. Verder wordt er gemelt dat De Vogt niet alleen zou hebben gehandeld, maar zijn er meerdere verdachten.

ICTU zegt ‘reële schade’ te hebben ondervonden van de aanval. Er zijn intussen enkele technische maatregelen genomen om toekomstige aanvallen op de sites beter de baas te kunnen zijn. "We kunnen nog meer maatregelen nemen, maar die zijn afhankelijk wat onze opdrachtgevers daar voor overhebben”, zo zegt de woordvoerder.

De stappen die ICTU zet zijn civielrechtelijk. Ook het Openbaar Ministerie in Den Haag is met een onderzoek bezig dat mogelijk kan leiden tot een strafrechtelijke vervolging. Een woordvoerder van het OM kon afgelope vrijdag nog niet zeggen of het inderdaad ook zo ver komt.