2min

Tags in dit artikel

, , ,

IBM heeft gisteren een nieuw distributed computerproject opgestart onder de naam World Community Grid (WCG).
Andere bekende distributed projecten zijn o.a. Folding@Home, Distributed.net en SETI@Home

Bij een distributed project worden computers van bedrijven en particulieren ingezet om gezamenlijk een rekenkracht te creeëren die benodigd is voor diverse opdrachten.
Zo gebruikt SETI@home deze rekenkracht bijvoorbeeld om geluiden uit de ruimte te analyseren.
Om mee te doen aan een project moet de gebruiker een cliëntprogrammaatje downloaden en installeren.
Dit programmaatje draait op de achtergrond en gebruikt de vrije rekenkracht (idle time) van de computer.

IBM wil projecten gaan draaien voor diverse gezondheidsinstellingen. Zo zal er onderzoek gaan plaatsvinden naar genetische codes die te maken hebben met AIDS, HIV, Alzheimer en kanker.

De beschikbare rekenkracht zal jaarlijks verdeeld worden onder ongeveer 5 à 6 projecten. Deze projecten worden uitgekozen door het zogenaamde ‘World Community Grid Advisory Board’, waarin diverse specialisten zullen deelnemen.

Om het project in goede banen te laten lopen heeft IBM alle benodigde hardware beschikbaar gesteld en verzorgt het ook de hosting en onderhoud.
Gezien het feit dat IBM zelf nog niet veel gewerkt heeft met het zogenaamde ‘Grid Computing’, werken ze samen met het bedrijf United Devices, dat veel ervaring heeft met dit soort projecten.

Geschat wordt dat er op het moment meer dan 650 miljoen pc’s op de wereld zijn. IBM hoopt de komende tijd veel gebruikers hiervan te mogen verwelkomen in het project.
Meer informatie over het project is te vinden op:
http://www.worldcommunitygrid.org