2min

Tags in dit artikel

,

28.000 leerlingen van The Spring Independent School District (SISD) in de stad Spring in Texas, testen op het moment een volgsysteem waarmee ze tijdens schooltijd traceerbaar zijn voor politie en de school.

Daarvoor maakt de school geen gebruik van videocamera’s, maar van identificatie-badges met een computerchip die via een mobiele telefoon in verbinding staan met een centrale computer.
De computerchip is gebaseerd op het zogenaamde Radio Frequency Identification (RFID) systeem.
Dat systeem wordt ook door verschillende bedrijven gebruikt om goederen of dieren te traceren.

Door het systeem worden de kinderen vervolgens digitaal als een icoontje weergegeven op een plattegrond zodat meteen te zien is waar de kinderen zich bevinden.

Hoewel er in het algemeen niet echt een groot draagvlak is voor dit soort projecten, besloot de school unaniem om het systeem in te voeren.
Geen van de ouders of leraren maakten bezwaar tegen het plan. De meesten juichten het zelfs toe.

Dat er haast geen bezwaar werd gemaakt tegen het plan is
hoogstwaarschijnlijk te wijten aan de angst voor ontvoeringen en terrorisme, terwijl er nog nooit een kind van het SISD is ontvoerd.
"Ik weet zeker dat we overdrijven met dit systeem en het zal ook niet kunnen voorkomen dat kinderen ontvoerd worden, maar het is toch een fijn gevoel om zeker te weten dat ze op school is", aldus een 34 jarige moeder.

Toch is het systeem niet helemaal waterdicht. Uit eerdere tests bleek dat het systeem de kinderen soms niet goed of helemaal niet registreerde. Daarnaast is het systeem afhankelijk van het feit of de kinderen de chip wel of niet bij zich dragen.