2min

Tags in dit artikel

, ,

Het College van toezicht op de kanspelen heeft afgelopen jaar een onderzoek laten doen naar het gokken via de nieuwe media. Daaronder vallen onder andere gokken via internet, maar ook het gokken met de mobiele telefoon door middel van sms-berichten.
Overigens is het gokken via internet in Nederland niet toegestaan, maar uit het onderzoek blijkt dat het wel steeds populairder wordt.

Het door Motivaction uitgevoerde onderzoek werd gehouden onder 7.670 personen met een leeftijd van 18 tot 50 jaar. Alle ondervraagden hadden beschikking over een internetaansluiting.
407 personen gaven aan dat ze in 2004 aan één of meer interactieve gokspelletjes op internet hadden deelgenomen. Een veel groter deel, namelijk 2.801 personen, gaf aan één of meerdere gokspelletjes via sms te hebben gespeeld.

Het percentage mensen dat deelnam aan een internetkansspel was dit jaar dus ongeveer 5,3%. Dat is een behoorlijke stijging ten opzichte van 2003 waarin het percentage nog op 3,8% lag. Omgerekend naar heel Nederland zou dat betekenen dat ongeveer 487.000 mensen in 2004 deelnamen aan een dergelijk internetkansspel.

Ook het gemiddelde bedrag dat deelnemers uitgaven is behoorlijk gestegen. In 2003 gaven deelnemers gezamenlijk nog 50 miljoen euro uit aan e-gaming, in 2004 was dit gestegen naar 144 miljoen euro. Dat komt neer op ongeveer 35 euro per maand.

Alhoewel er een vaste kern aan spelers lijkt te zijn kan er nog niet met zekerheid gezegd worden of deze groep ook daadwerkelijk verslaafd is, ook omdat de meeste spelers vooral recreatieve deelnemers zijn. Overigens blijkt ook uit het onderzoek dat de deelname toeneemt bij een snellere internetverbinding. Over het algemeen zijn de deelnemers jonge mannen met een laag inkomen.


Gokken via internet wordt steeds populairder

Opvallend is dat gokspelletjes via sms behoorlijk populair zijn bij vrouwen. Redenen om mee te doen zijn de aantrekkelijke prijzen en het gemak. Gemiddel nemen ongeveer 3,4 miljoen mensen deel aan een gokspelletje via sms, waarbij de totale besteding van al deze personen rond de 36 miljoen euro wordt geschat.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

Wij bedanken mcshaker voor het insturen van deze tip!