2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Sony en Toshiba zijn met elkaar in overleg gegaan om tot een algemene standaard te komen voor de volgende generatie DVD’s. Daarmee willen de bedrijven een mogelijk DVD oorlog voorkomen, die dreigt om de verdere groei van deze markt in de weg te staan.
Een soortgelijke oorlog vond eind vorige eeuw plaats toen de makers van de videobandformaten VHS en Betamax met elkaar in de clinch lagen.
Uitendelijk moest toen Betamax het onderspit delven, maar het geruzie had de marktgroei wel behoorlijk in de weg gestaan.

Sony en Toshiba beseffen dat het daarom slim is om een dergelijke oorlog opnieuw te starten. Daarmee lijkt een einde te komen aan een drie jarig gevecht tussen de twee, waarin de bedrijven probeerden om hun standaarden aan de man te brengen.
Sony heeft met Dell, Samsung, Philips en Matsushita de Blu-Ray technologie ontwikkeld. Toshiba heeft samen met Sanyo en NEC de HD-DVD bedacht. Beide formaten zijn gebaseerd op een blauwe laser, die een kortere golflengte heeft dan de traditionele rode laser. Daardoor kan er meer data op een DVD schijfje gezet worden.

"Toshiba gelooft dat een enkel formaat in het voordeel is van de consument. We zijn in gesprek met onze concurrenten en zullen de gesprekken voort blijven zetten," aldus een woordvoerder van Toshiba.
Een enkele standaard is ook in het voordeel van computermakers, die zich dan geen zorgen meer hoeven te maken over welke DVD-drives ze op hun systemen toepassen. Een ander voordeel is dat de markt ook geen keuze meer hoeft te maken, wat ervoor zorgt dat de DVD sneller in de markt wordt opgenomen.

Hoe de twee formaten samengevoegd moeten worden is niet precies duidelijk. Toshiba heeft al wel voorgesteld om de structuur van de HD-DVD over te nemen en daarop Sony’s multi-layer technologie op toe te passen.
Vraag is wel in hoeverre de onderhandelingen de release van een aantal apparaten in de weg zal staan. Toshiba heeft nog steeds DVD-spelers en notebooks met HD-DVD op de planning staan voor het vierde kwartaal van dit jaar.
Sony heeft op haar beurt aangekondigd dat de nieuwe Playstation 3 blu-ray zal ondersteunen. De console staat op de planning voor 2006.
Als de bedrijven tot een overeenkomst zouden komen, kan dat dus uitstel betekenen voor bovengenoemde apparaten.