5min

Tags in dit artikel

, , ,

Na maanden wachten en veel speculaties en geruchten is de XBOX gisteren op MTV in Amerika in première gegaan.
Nu de definitieve afbeeldingen vrijgegeven zijn blijken veel van de geruchten waar te zijn en ook blijkt dat de eerder gelekte afbeeldingen overeenkomen met het definitieve design.
Duidelijke is dat Microsoft totaal is afgeweken van het ontwerp van de originele XBOX, waardoor de XBOX 360 nu niet meer lijkt op een logge zwarte doos. De XBOX 360 is nu in het wit uitgevoerd met grijze accenten. Net zoals bij de Playstation 2 zal de XBOX 360 plat of staand neergezet worden.

Meest in het oog springend is de groot uitgevoerde powerbutton aan de voorkant die Microsoft "The Circle of Light" heeft genoemd. Overigens kunnen mensen die niet blij zijn met de standaard voorkant deze relatief eenvoudig vervangen, net zoals bij een verwisselbare cover voor mobiele telefoons. Microsoft zal zelf gelimiteerde editie’s van frontjes uitbrengen, zoals voor games als Project Gotham Racing 3.


De nieuwe XBOX 360

De Memory units zijn verhuisd naar de console en kunnen dus niet meer in de controller geplaatst worden. Een ander verschil met de originele XBOX en iets dat ook al verwacht was, is het feit dat de controllers draadloos zullen zijn. Microsoft heeft wel een tweetal USB slots voorzien, waar de controllers mee opgeladen kunnen worden. Achterop de console is nog een USB poort te vinden naast een ethernet aansluiting. Overigens hoeven mensen deze niet per se te gebruiken, want de XBOX 360 ondersteund standaard Wi-Fi.

Wat betreft de binnenkant van de XBOX zien we de voorspelde drie stuks IBM Power PC processors van elk 3,2Ghz terug. ATi neemt de grafische kaart voor haar rekening die zal draaien op een klolksnelheid van 500Mhz. Verder is het apparaat uitgerust met 512MB GDDR3 RAM geheugen.
De DVD drive die in donkergrijs is uitgevoerd is een 12-speed DVD drive die uiteraard dual-layer schijven kan lezen. Verder zal het apparaat MP3, WMA en Foto CD’s kunnen afspelen.

Verder is er in de XBOX 360 een sleuf opgenomen waarin een verwisselbare harde schijf kan worden geplaatst. Standaard wordt een 20GB schijf meegeleverd, maar de gebruiker kan desgewenst ook grotere schijven plaatsen.
Om de console zo stil mogelijk te maken heeft Microsoft een vorm van waterkoeling toegepast op de processors. Voor verder koeling is de XBOX aangewezen op twee fans, waarvan er één standaard draait. De tweede schakelt zichzelf pas in als er zware prestaties geleverd moeten worden.


De nieuwe XBOX controller

De controllers zijn zoals gezegd draadloos en lijken veel op de originele controllers. Verschil is dat de zwarte en witte button zijn weggegevallen en het XBOX logo vervangen is door een zilveren bolvormige button. Deze button licht bijvoorbeeld op als iemand een bericht ontvangt op XBOX live. Ook kan de button gebruikt worden om de XBOX aan te zetten. Als die al aanstaat dient de button om direct toegang te krijgen tot de zogenaamde ‘guide’, een soort paneel waar diverse instellingen te wijzigen zijn. Er zullen overigens vermoedelijk wel controllers met draden op de markt komen, maar de focus zal op draadloos liggen. Gamers met een lege controller hoeven niet bang te zijn dat ze moeten stoppen, want tijdens het opladen via de USB poort kan gewoon doorgespeeld worden.

Ook XBOX live zal een stuk uitgebreider worden. Meer statistieken, de mogelijkheid om mee te kijken met ander online spelsessies en een soort marktplaats waar digitale content verkocht kan worden. Er zijn twee Live pakketten beschikbaar, namelijk een Silver en Gold versie. Opmerkelijk aan de Silver versie is dat de gebruiker hiermee alleen in het weekend online kan spelen. Met de Gold versie kan dit de hele week door. Voordeel van de Silver versie is dat er niet voor betaald hoeft te worden, maar met de Gold versie krijg je weer andere leuke extra’s.


De interface van de nieuwe XBOX 360

Wat betreft de eerste line-up aan spellen staan er zeker een aantal interessante games bij. Zo kunnen gamers zich verwachten aan ‘Project Gotham Racing 3’, ‘Perfect Dark Zero’, Need for Speed: Most Wanted’ en ‘Ghost Recon 3’.
De console en deze games staan op de planning voor de laatste 3 maanden van dit jaar, waar dit keer de VS en Europa naar verwachting al in november aan de beurt zijn en Japan in december.
Behalve games zal het apparaat zoals bekend ook als media center gebruikt kunnen worden. Foto’s en MP3-spelers uitlezen, video opnemen, muziek rippen en bestanden uitwisselen binnen een netwerk, de XBOX 360 kan het allemaal.

Hieronder nog een keer de volledige specificaties van de XBOX 360

Custom IBM PowerPC-based CPU
[ul][li]3 symmetrische cores draaiende op 3.2 GHz elk[/li]
[li]2 threads per core; 6 threads totaal[/li]
[li]1 VMX-128 vector unit per core; 3 totaal[/li]
[li]128 VMX-128 registers per thread[/li]
[li]1 MB L2 cache[/li][/ul]
Custom ATI Graphics Processor
[ul][li]500 MHz[/li]
[li]10 MB embedded DRAM[/li]
[li]48 parallelle pipelines[/li]
[li]Unified shader architecture[/li][/ul]
Polygon Prestaties
[ul][li]500 miljoen triangles per seconde[/li][/ul]
Pixel Fill Rate
[ul][li]16 gigasamples per seconde fillrate met 4X MSAA[/li][/ul]
Shader Prestaties
[ul][li]48 miljard shader operations per second[/li][/ul]
Memory
[ul][li]512 MB GDDR3 RAM[/li]
[li]700 MHz DDR[/li][/ul]
Geheugen Bandbreedte
[ul][li]22.4 GB/s geheugen bandbreedte[/li]
[li]256 GB/s geheugen Bandbreedte naar EDRAM[/li]
[li]21.6 GB/s front-side bus[/li][/ul]
Overall System Floating-Point Performance
[ul][li]1 TFLOP[/li][/ul]
Opslag
[ul][li]Uitneembare en opwaardeerbare 20 GB hard drive[/li]
[li]12X dual-layer DVD-ROM[/li]
[li]Memory unit support begint bij 64 MB[/li][/ul]
I/O
[ul][li]Ondersteuning voormaximaal 4 draadloze game controllers[/li]
[li]3 USB 2.0 ports[/li]
[li]2 memorycard slots[/li][/ul]
Geoptimaliseerd voor online
[ul][li]Directe, out-of-the-box toegang tot Xbox Live features, inclusief Xbox Live Marketplace voor downloadable content, Gamer Profile voor digitale identiteit en voice chat om met vrienden te praten tijdens het spleen van games, kijken van films of luisteren van muziek.[/li]
[li]Built in Ethernet Port[/li]
[li]Wi-Fi Ready: 802.11 A, B and G[/li]
[li]Video Camera Ready[/li][/ul]
Digital Media Support
[ul][li]Support for DVD-Video, DVD-ROM, DVD-R/RW, DVD+R/RW, CD-DA, CD-ROM, CD-R, CD-RW, WMA CD, MP3 CD, JPEG Photo CD[/li]
[li]Stream media from portable music devices, digital cameras, Windows XP PCs[/li]
[li]Rip music to Xbox 360 hard drive[/li]
[li]Custom playlists in elk spel[/li]
[li]Windows Media Center Extender ingebouwd[/li]
[li]Interactive, full screen 3D visualizers[/li][/ul]
HD Game Ondersteuning
[ul][li]Alle spellen ondersteunen 16 : 9, 720p and 1080i, anti-aliasing[/li]
[li]Standard definition en high definition video output ondersteund[/li][/ul]
Digital Media Support
[ul][li]Multichannel surround sound output[/li]
[li]Supports 48 KHz 16-bit audio[/li]
[li]320 independent decompression channels[/li]
[li]32-bit audio processing[/li]
[li]Over 256 audio kanalen[/li][/ul]
System Orientation
[ul][li]Staat verticaal of horizontaal[/li][/ul]
Aanpasbare frontjes
[ul][li]Afneembaar front om het uiterlijk van de console aan te passen[/li][/ul]

Meer informatie over de XBOX 360 is te vinden op Xboxworld.nl