2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Middelgrote en grote Nederlandse organisaties zijn onvoldoende in staat IT te sturen op toegevoegde waarde. Minder dan 10 procent van de ondervraagde ondernemingen geeft aan de baten van IT-projecten te kunnen kwantificeren. De consequentie is dat de focus vaak enkel op de kosten van IT ligt en dat door het gebrek aan inzicht de toegevoegde waarde van IT niet wordt gemaximaliseerd.

Dit blijkt uit een onderzoek naar de volwassenheid van het IT-governancebeleid binnen Nederlandse organisaties dat in februari 2005 is uitgevoerd door Giarte in opdracht van Mercury en Accenture. Aan het onderzoek hebben 190 respondenten van hoger managementniveau van middelgrote en grote Nederlandse ondernemingen meegewerkt. Het IT-governancebeleid binnen bedrijven blijkt voornamelijk gericht te zijn op het beperken van risico’s en het controleren van kosten.

Efficiënt gebruik van IT-middelen is binnen Nederlandse bedrijven vaak een probleem. De kosten die worden doorbelast aan businessunits zijn geen afspiegeling van wat werkelijk wordt verbruikt. In 87 procent van de bedrijven bestaat de doorbelasting uit een grote vaste component die voor de businessunits niet beïnvloedbaar is. Het ontbreken van doorbelasting die gebaseerd is op werkelijk verbruik en marktconforme prijzen is een hindernis om het efficiënt gebruik van IT te stimuleren.

De focus op uitsluitend kosten is te verklaren vanuit het onvermogen de baten van projecten te kunnen kwantificeren en een reële doorbelasting van kosten te realiseren. Op hoog niveau kunnen de voordelen van nieuwe initiatieven niet worden ingeschat. En dicht bij de business worden niet de werkelijke kosten doorberekend, waardoor ook op dit niveau geen optimale afweging kan worden gemaakt tussen kosten en baten van projecten. Hierdoor kan geen optimale strategische waarde van IT worden gerealiseerd.

Een positief punt is dat bij een meerderheid van de ondervraagde organisaties businessmanagers de verantwoordelijkheid krijgen en nemen voor IT-projecten. De toewijzing van budgetten wordt afgestemd aan de hand van businessprioriteiten en businessmanagers zijn leidend bij het bepalen van de IT-agenda. Ondanks de goede bedoelingen is het realiseren van toegevoegde waarde van IT echter een achilleshiel binnen Nederlandse ondernemingen. Wanneer bedrijven niet alleen de kosten van IT willen beheersen, maar ook een strategische toepassing van IT willen garanderen, moeten zij de slag maken van een focus op kosten naar een focus op toegevoegde waarde.