1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Japan heeft plannen om in 2010 een computer te hebben gebouwd die bij de voltooiing de snelste computer ter wereld is. Daarmee wil het land Amerika voorbijstreven. Dat land huist momenteel de snelste computer ter wereld, namelijk de Blue Gene/L van IBM.

Volgens een woordvoerder van de Japans ministeries van onderwijs, cultuur, sport, wetenschap en technologie zal de nieuwe computer zal meer dan een biljard berekeningen per seconde kunnen uitvoeren. Dat is een stuk meer dan de 70.72 biljoen berekeningen die Blue Gene/L per seconde kan uitvoeren. Overigens is de snelste pc in Japan op dit moment de NEC Earth Simulator die per seconde 36 biljoen berekeningen uitvoert.

Japan en de Verenigde Staten voeren al jaren een strijd om de snelste computer, waarbij beide landen elkaar over en weer aftroeven. Supercomputers als deze worden gebruikt voor weersvoorspellingen, medisch onderzoek en andere onderzoeken.
Volgens Japan kan hun nieuwe pc bijvoorbeeld uitrekenen hoe een medicijn zich verspreidt door het menselijk lichaam en specifieke organen.

De Japanse overheid heeft Hitachi en NEC uitgekozen voor het ontwikkelen van de supercomputer. Verdere organisaties binnen het project en de investeringen die de Japanse overheid zal doen zijn niet bekend gemaakt.