2min

Tags in dit artikel

, , ,

Steeds minder jongeren willen zich laten opleiden tot ICT’er. Op voltijd HBO-opleidingen informatica wordt in vergelijking met vijf jaar geleden gemiddeld 27 procent minder ingeschreven. Bij universiteiten is de afname nog sterker.

Dat constateert het ICA, de informatie communicatie afdeling van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, op basis van onder meer cijfers van de Informatie Beheer Groep (IBG), die eind mei zijn gepubliceerd. Op jaarbasis daalde het aantal inschrijvingen op de HBO-specialisaties informatica, technische informatica en bedrijfskundige informatica met tussen de 5 en 20 procent.

,,We hebben hier te maken met een maatschappelijk probleem”, zegt E. Hueting, directeur van het ICA. Hueting stelt dat jongeren geen informatica willen studeren omdat de branche de laatste drie jaar negatief in het nieuws is geweest door de vele ontslagen. ,,En het andere probleem is het imago. Middelbare scholieren vinden het saai, denken dat alleen ‘nerds’ programmeren”.

Volgens Hueting is er, ondanks de trend om ICT-banen naar het buitenland te verplaatsen, genoeg vraag naar personeel in de sector. ,,Op dit moment wordt slechts 2 procent van het ICT-werk uitbesteed aan lagelonen-landen, zoals India en China. De praktijk wijst uit dat uitbesteding weer werk genereert in het thuisland.”

De directrice wijst daarbij op de begin april gestarte wervingsactie van Getronics, kort na diens fusie met PinkRoccade. Afgelopen maand wees Klaas Wagenaar, bestuursvoorzitter van Getronics PinkRoccade, er al op dat er een schaarste in de markt ontstaat die hem ,,zorgen baart”. Van de 400 nieuw te zoeken collega’s had het bedrijf toen pas 100 geschikte kandidaten gefilterd uit 2000 kandidaten. Een woordvoerder van de ICT-combinatie zegt dat er in die situatie op dit moment weinig is veranderd.