2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Op 1 juli heeft de officiële oprichting plaatsgevonden van de Open Source Business Club (OSBC). De OSBC is een initiatief van Syntens in Eindhoven en een tiental Brabantse IT bedrijven en organisaties waarvoor open source software een belangrijke rol speelt in de bedrijfsvoering en/of dienstverlening.

De OSBC heeft als doel de ‘stimulering van het professioneel gebruik van open source software binnen bedrijven en instellingen’. De vereniging tracht dit doel te bereiken door:
– kennisdeling en de opbouw van een netwerk tussen leden
– voorlichting aan geïnteresseerde partijen
– verbetering van de marktpositie van de leden
– verbetering van het imago van open source software
– gezamenlijke marketing en promotie

Historie
De eerste ideeën over de oprichting van de OSBC werden gevormd tijdens een aantal informele bijeenkomsten van Brabantse open source bedrijven eind 2004.

Syntens in Eindhoven fungeerde tijdens de gesprekken als initiator en katalysator. Na enkele inspirerende bijeenkomsten werd begin 2005 besloten om de OSBC formeel op te richten in de vorm van een vereniging.

Bijeenkomsten
De OSBC is een actieve vereniging die regelmatig bijeenkomsten organiseert voor haar leden. Deze bijeenkomsten worden 6x per jaar georganiseerd in Eindhoven op de eerste donderdag van de maand. Naast de bespreking van verenigingszaken vormen een presentatie van een interessante spreker en informeel netwerken een vast onderdeel van de bijeenkomsten.

Op 5 oktober 2005 zal de OSBC een bijeenkomst organiseren die voor niet-leden gratis toegankelijk is. Het thema van deze bijeenkomst is ‘Open source software ­ wat kun je er mee?’. Nadere details over het programma en de locatie van deze bijeenkomst zullen op een later tijdstip bekend worden gemaakt.

Leden en organisatie
De vereniging telt op dit moment een tiental leden. Onder de leden bevinden zich zowel doorgewinterde internet veteranen als startende ondernemers. Zij hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal overtuigd van de voordelen en mogelijkheden van open source software.

De volgende organisaties zijn nauw betrokken geweest bij de oprichting van de OSBC:
– Alamerce
– Citrus-IT
– Digitale Stad Eindhoven
– Digiware
– Ematic Interactive
– I2rs
– M2X
– Medusa
– Openbizz
– Signet
– Syntens
– Triptic
– Viganed

De vereniging wordt geleid door een vierkoppig bestuur: Angelic Engel (voorzitter), Jeroen Baten, Gerard van Dijnsen en Roel Knapen. Daarnaast zijn er commissies in het leven geroepen voor de organisatie van bijeenkomsten en commerciële zaken.

Lid worden?
Het lidmaatschap staat open voor bedrijven, organisaties en personen die zich op professionele wijze bezig houden met open source software. De jaarlijkse contributie bedraagt 175 EURO. Voor dit bedrag krijgt u een persoonlijk lidmaatschap waarvoor u jaarlijks zes bijeenkomsten kunt bijwonen, inclusief versnaperingen. Meer informatie over het lidmaatschap kan verkregen worden via de website: www.osbc.nl.