2min

Tags in dit artikel

, , ,

AMD heeft een verklaring afgegeven naar aanleiding van een reactie van Intel op de aanklacht, die AMD heeft ingediend bij de U.S. federal district court op 27 juni jl., die stelt dat Intel antitrustwetten heeft geschonden om concurrentie op afstand te houden.

“Intel’s antwoord is niet verrassend als je bedenkt wat ze willen verbergen, maar de feiten over illegaal misbruik van hun monopolie zijn duidelijk en onomstotelijk”, zegt Thomas M. McCoy, executive vice president, legal affairs en chief administrative officer van AMD. “Intel’s anticoncurrentie praktijken worden grondig onderzocht door overheden over de hele wereld. De Fair Trade Commission van Japan heeft Intel schuldig bevonden aan het overtreden van antitrust wetten waardoor consumenten zijn geschaad. Dit is gebaseerd op eenduidig bewijs, maar nog steeds weigert Intel toe te geven dat ze iets fout hebben gedaan. Intel’s onwettige optreden dwingt zakelijke klanten en consumenten kunstmatig hooggehouden prijzen te betalen en beperkte hun keuzemogelijkheden.

De Japanse overheid heeft op 8 maart jl. de schade erkend die Intel de concurrentie heeft toegebracht. De Fair Trade Commission (JFTC) heeft bepaald dat er sancties volgen tegen Intel vanwege het wangedrag tegen AMD. Intel heeft besloten deze beslissing niet aan te vechten. AMD Japan heeft eveneens twee aanklachten ingediend tegen Intel K.K., de Japanse dochteronderneming, bij de Tokyo High Court en Tokyo District Court vanwege antitrust overtredingen.

Bovendien heeft de Europese Commissie, in samenwerking met nationale mededingingsautoriteiten, onlangs invallen gedaan in kantoren van Intel in Europa, alsook in kantoren van een aantal andere IT-bedrijven, die computers maken of verkopen. Deze invallen zijn onderdeel van een lopend onderzoek naar antitrust overtredingen van Intel.

Zuid-Koreaanse antitrust autoriteiten onderzoeken eveneens de praktijken van Intel op het gebied van hun marketing en kortingen. Zo is voorbereidend onderzoek gedaan bij vijf Zuid-Koreaanse PC-fabrikanten, die door Intel zijn aangedragen voor deze zaak. Verder is Intel gevraagd om voor het einde van augustus alle aan de zaak gerelateerde documenten in te leveren.