2min

Tags in dit artikel

, ,

Hitachi heeft gisteren in Berlijn een nieuwe harde schijf geïntroduceerd van de kleinste generatie. Mikey, zo heet de harde schijf, is een 1 inch grote harde schijf die beschikbaar zijn in capaciteiten tot 8 GB. Het bedrijf zei bij de release ook dat het de eerste harde schijf is die CE-ATA ondersteund. Hitachi heeft gisteren ook twee nieuwe 30 en 60 GB grootte harde schijven geïntroduceerd van 1,8 inch grootte.

De vraag naar kleine opslag mediums stijgt enorm, men wil ze in veel draagbare toestellen gebruiken en er digitale audio, foto’s en video’s op kwijt kunnen. Hitachi concentreerde zich daarop om hun nieuwe kleine harde schijven te tonen op de IFA tradeshow in Berlijn. Ze hebben namelijk Mikey ontwikkeld, welke een 3K8 harde schijf is die in twee varianten van 6 en 8 GB beschikbaar zijn.

Volgens cijfers van de firma is Mikey 20 procent kleiner dan zijn voorganger, daarnaast gebruikt hij ook nog eens 40 procent minder stroom. Hitachi is erin geslaagd de harde schijf zo te maken dat hij 105GB per vierkante inch kan opslaan. Mikey kan voorzien worden van drie soorten aansluitingen namelijk: PATA, CE-ATA of ATA op MMC interfaces; hij is 5mm hoog en weegt ongeveer 13 gram. Toch heeft het nog een toerental van 3600 toeren per minuut een latency van 8,33ms.

Momenteel wordt de 8GB 3K8 in kleine oplagen verscheept, maar Hitachi verwacht begin oktober te kunnen starten met de massaproductie. De concurrentie had echter al lang plannen om een kleine harde schijf uit te brengen. Zo ook Seagate bijvoorbeeld. Zij hadden al begin dit jaar bekend gemaakt dat ze hun 1 inch grote photo-drive zouden uitbrengen in het derde kwartaal van dit jaar.

Op de IFA tradeshow heeft Hitachi ook haar nieuwe 1,8 inch Travelstar serie geïntroduceerd. De C4K60 Slim is 30 procent kleiner dan zijn voorganger, is maar 5 mm hoog en heeft een opslagcapaciteit van 30 GB. De harde schijf draait 4200 toeren per minuut en zal later deze maand beschikbaar zijn. Hitachi verwacht begin volgend jaar zijn 60GB grote broer voor te stellen.