1 min

Tags in dit artikel

, ,

Softwaregigant Microsoft viert vandaag haar dertig jarig bestaan. 16.000 werknemers van Microsoft komen daarom vandaag bijeen op de jaarlijkse meeting.

Oprichter Bill Gates en directeur Steve Ballmer zullen naar verwachting een toespraak gaan houden over de toekomst van het bedrijf en grote ideeën op het gebied van graphics, spraakherkenning, quantum computing en het herkennen van gezichtsuitdrukkingen.

Microsoft bestaat dus sinds 1975, maar had tot 1981 niet veel in de melk te brokkelen. In dat jaar besloot IBM namelijk om zich op de markt voor PC’s te gaan storten.
Bill Gates gaf IBM een licentie voor een besturingssysteem, maar verwierf later weer het recht om het besturingssysteem te verkopen aan bedrijven die de PC’s van IBM namaakten.

Het besturingssysteem genaamd MS-DOS/PC-DOS werd al gauw populairder dan IBM’s eigen besturingssysteem en werd al snel de standaard op de markt.
Gates zei zelf over de afgelopen 30 jaar dat hij het meest trots was op de resultaten die Microsoft wist te behalen op het gebied van gebruikers interface en Internet services.
Overigens zijn beide ideeën van oorsprong niet een idee van Microsoft. Zo kwam Xerox met het idee voor de zogenaamde Graphical User Interface (GUI) en Internet was een fenomeen waarvan Bill Gates zelf zei dat hij het in eerste instantie niet aan had zien komen.