2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Bedrijven zouden werknemers moeten aanmoedigen om hun pc’s uit te zetten als ze ermee klaar zijn. Computers die ’s nachts onnodig aanstaan kosten het bedrijfsleven bakken met geld, en het is slecht voor het milieu, aldus een onderzoek van Fujitsu Siemens.

Uit het rapport dat gisteren gepubliceerd werd blijkt onder meer dat het aan blijven van pc’s het Britse bedrijfsleven jaarlijks ruim 123 miljoen pond kost. Ook gaat het rapport in op de milieu aspecten.

Het onderzoek is gehouden onder 1000 werknemers. Van deze 1000 gaven maar liefst 370 mensen aan hun pc nooit uit te zetten als ze naar huis gingen.

"Britse bedrijven moeten maar eens gaan nadenken over de impact die onnodig draaiende pc’s hebben op de financiëen en het milieu. Desnoods stelt men een nieuwe regel in: pc’s uitschakelen wanneer men naar huis gaat" aldus Garry Owen, hoofd product marketing bij Fujitsu Siemens Computers. Hij voegde hier aan toe dat het simpelweg in stand-by mode zetten niet genoeg is: pc’s gebruiken dan nog steeds relatief veel stroom.

Het onderzoek is gehouden naar aanleiding van Energy Saving Week in Groot-Brittannië. Deze week staat in het teken van bewustwording van de effecten van energieverspilling op het milieu.

Met de stijgende energieprijzen en de wereldwijde klimaatverandering is er ook in de rest van de EU veel aandacht voor dit onderwerp. Zo heeft de EU recentelijk nog wetgeving goedgekeurd die het mogelijk moet maken om het energieverbruik van pc’s in standby stand terug te dringen.

Wat is beter: aan laten, of vaak aan en uitzetten
Over deze vraag wordt al sinds de eerste pc gediscussieerd. Sommigen menen dat door vaak aan- en uitschakelen sommige hardware onderdelen extra slijten of zelfs kapot kunnen gaan. Anderen zijn weer van mening dat er geen extra slijtage optreedt bij het vaak aan- en uitschakelen van een pc.

Wat wel vaststaat is dat een pc die uit staat weinig tot geen stroom verbruikt. Zelfs alleen de monitor uitschakelen kan al flink schelen: in sommige gevallen tot wel 75%. Wat dit betreft zijn de huidige TFT schermen al een flinke stap in de juiste richting. Deze platte schermen verbruiken een stuk minder stroom dan de CRT voorgangers.

Hiermee zijn we er echter nog niet: fabrikanten moeten meer gaan investeren om pc’s energiezuiniger te maken. Ook het standby energieverbruik zou flink omlaag moeten, aldus het onderzoeksrapport. De nieuwe wetgeving van de EU is een eerste stap in deze richting.