2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Na veel heibel over de, door Stichting de Thuiskopie (SdT), voorgestelde heffing op MP3 spelers, kwam er na onderhandeling goed nieuws. De plannen waren voorlopig van de baan. De stichting liet gisteren echter in een verklaring weten de heffing naar verwachting toch in 2006 te gaan invoeren.

In het persbericht is het volgende te lezen:

Quote:

De onderhandelingen over de introductie van een Thuiskopievergoeding op portable digitale audio-spelers (kortweg MP-3 spelers) en DVD-recorders bevinden zich in een laatste stadium. Deze onderhandelingen worden gevoerd in een aparte organisatie. Daarin zijn betalingsplichtigen en Stichting de Thuiskopie vertegenwoordigd.

De voorzitter van deze onderhandelingsstichting is benoemd door de minister van Justitie. Zo wordt een zorgvuldig onderhandelingsproces gewaarborgd. De introductie van de vergoeding op MP-3 spelers en DVD-recorders wordt, volgens planning, begin 2006 verwacht. De vergoeding is geheel in lijn met de bestaande wetgeving. Deze stelt dat het kopiëren van beeld en geluid voor privé doeleinden is toegestaan, maar dat rechthebbenden aanspraak hebben op een financiële compensatie.

Deze wordt geregeld door een thuiskopievergoeding te leggen op voorwerpen waarmee voor privédoeleinden kan worden gekopieerd. MP-3-spelers en DVD-recorders met harde schijf zijn duidelijke voorbeelden van dit soort voorwerpen.

SdT heeft daarnaast ook laten weten dat de 150 euro heffing voor DVD-recorders die in de media genoemd werd niet juist is. Met het voorstel zou de heffing op zijn hoogst 20 euro bedragen.

Daarnaast krijgen ook de branche organisaties ICT Office en Fiar een veeg uit de pan van SdT. De stichting noemt het begrijpelijk dat verkopers zoveel mogelijk apparaten willen verkopen en dus verdienen, maar vindt het niet terecht dat de organisaties het bestaan van een wettelijke regeling niet willen accepteren.

Ook is het volgens SdT onjuist dat er beweerd wordt dat het Innovatieplatform onder leiding van premier Balkenende tegen een heffing zou zijn. Het platform zou alleen terughoudendheid willen bij de invoering van heffingen op apparaten. StD is het daar ook mee eens, maar wil wel heffingen op apparaten die het kopiëren en afspelen van gekopieerde bestanden als primaire functie hebben.
Telefoons en PDA’s die MP3’s kunnen afspelen vallen daar voorlopig nog niet onder volgens SdT.

SdT hamert erop dat de heffingen volledig in lijn zijn met de wettelijke regels en ook vergelijkbaar zijn met buitenlandse regelingen. Daarnaast zegt de Stichting de consument de mogelijkheid wil geven om kopiëen voor eigen gebruik te maken, maar wil de rechthebbenden een kleine financiële vergoeding geven voor dit consumentengemak.

We bedanken jimmie voor het insturen van deze tip!