1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Een test van GfK Mediacontrol wijst uit dat er voor gemiddeld 1 op de 16 downloads betaald wordt. Dit blijkt uit metingen die zij verricht hebben op P2P netwerken.

Per dag zijn 300.000 Nederlanders aan het downloaden op onbetaalde P2P netwerken. Naar verwachting zullen dit jaar hierdoor gemiddeld 160 miljoen bestanden uitgewisseld worden, alle mediatypes inbegrepen (Games, Films en Audio). GfK Mediacontrol meldt dat het aantal betaalde downloads eind 2006 rond de 10 miljoen liggen, veel minder dan de bestanden die via de P2P netwerken verspreid worden.

GfK mediacontrol meet sinds begin dit jaar met behulp van een webspider, de verkoopcijfers van de betaalnetwerken en sinds kort ook via de belangrijkste P2P netwerken, zoals eMule, eDonkey, Overnet en BitTorrent. De spider meet op titelniveau elke entertainmentvorm (game, film, muziek) en in elke mogelijke vorm (losse tracks, cd’s, films, trailers etc.)

Als voorbeeld presenteerde AfK Mediacontrol een van de meest populaire hits op dit moment: Katie Melua – Nine million bicycles. In de eerste week van 2006 werd deze op veertien verspreidingen slechts één keer in fysieke singleverkoop verkocht, één keer via een online betaaldienst en twaalf keer via de onbetaalde P2P netwerken.