2min

Tags in dit artikel

, , ,

Nadat de eigen cijfers van Intel en AMD al aangegeven hadden dat Intel marktaandeel had verloren aan AMD is dit nog eens bevestigd door cijfers van analisten.

Intel had afgelopen dinsdag al aangegeven dat het bedrijf verwacht had dat het ongeveer een procent marktaandeel verliezen zou aan AMD. Dat getal verwees echter naar de wereldwijde markt, want in de Amerikaanse markt kreeg Intel hardere klappen.

Volgens cijfers van Current Analysis nam Intel’s marktaandeel in de Amerikaanse PC markt met elf procent af tot 53,3 procent. Daar moet wel bijgezegd worden dat Current Analysis alleen de verkoop via winkels in haar analyse opneemt en niet de online winkels, waaronder Dell. Dell levert momenteel alleen PC’s met Intel processors.

De verkoop van desktop PC’s met een Intel processor nam in het vierde kwartaal van 2005 af met 22,3 procent. De verkoop van PC’s met een AMD processor nam daardoor in dat kwartaal de leiding. In totaal 52,5 procent van alle verkochte PC’s had een AMD processor.
Intel gaf in haar persconferentie aan dat de slechte cijfers voornamelijk te wijten waren aan slechte verkoopcijfers in de desktopmarkt. Current Analysis liet echter weten dat de verkoop van desktops in Amerika in het vierde kwartaal van 2005 steeg met 13,4 procent.

Intel heeft op de notebookmarkt nog steeds een significante voorsprong op AMD, maar moest ook in dit segment inleveren. AMD’s marktaandeel in de notebookmarkt kwam uit op 30,5 procent, ten opzichte van 22,3 procent in diezelfde periode in 2004.