Konica Minolta heeft vandaag verrassend aangekondigd dat het zich volledig zal terugtrekken uit de camera- en kleurenfilmmarkt. Daarmee komt er een eind aan één van de bekendste cameramerken ter wereld.

Het bedrijf zal een deel van haar digitale Single Lens Reflex (SLR) divisie voor een niet nader genoemde prijs verkopen aan Sony en in maart stoppen met het produceren van compactcamera’s.
Verder liet het bedrijf weten dat het in maart 2007 zal stoppen met het maken van film en kleurenpapier voor analoge camera’s. De markt voor analoge camera’s krimpt momenteel ongeveer 20 procent per jaar, door de groeiende populariteit aan digitale camera’s.

Konica Minolta is momenteel de op twee na grootste camera filmmaker ter wereld, achter Eastman Kodak en Fuji Photo Film. Het bedrijf had in november vorig jaar al laten weten dat het zou gaan snijden in haar verliesgevende camera en filmdivisies, maar niet dat het compleet zou stoppen.
"Ik wilde een duidelijk eind aan het verhaal maken", aldus directeur Fumio Iwai van Konica Minolta.

De geschiedenis van Minolta gaat terug tot begin van de vorige eeuw. Het bedrijf was in 1908 het eerste bedrijf dat in Japan fotopapier uitbracht en maakte de eerste kleurenfilm in 1940. In augustus 2003 fuseerde het bedrijf met Konica.
Alhoewel de aankondiging voor de meeste analisten en concurrenten als een verrassing komt, denken analisten dat het een goede stap is van het bedrijf.

Met name de analoge cameradivisie van het bedrijf werd vaak gezien als een barriëre tegen verdere groei. Het bedrijf kan zich nu focussen op het ontwikkelen van kopiëerapparaten, LCD materialen en medische en optische apparaten.

Zoals gezegd zal Sony een deel van de SLR divisie van Konica Minolta overnemen. Beide bedrijven werkten sinds juli vorig jaar al samen op dit gebied. Konica Minolta zal de behuizingen en de lenzen voor de camera’s blijven produceren. De lenzen zijn gebaseerd op het Maxxum/Dynax systeem en nieuwe Sony SLR camera’s zullen daar ook gebruik van maken. De merknaam Konica Minolta zal op den duur echter wel verdwijnen in de digitale cameramarkt.

Als laatste zal het bedrijf ook nog stoppen met de productie van zogenaamde minilabs. Dat zijn apparaten in winkels, waarmee gebruikers zelf hun foto’s kunnen afdrukken. Het onderhoud voor deze machines zal worden overgenomen door Fuji Photo, Kodak en Noritsu Koki.