2min

Tags in dit artikel

, , ,

De financiële schade als gevolg van malware is in 2005 gedaald. Dit is de eerste daling sinds 2002, zo blijkt uit een onderzoek van Computer Economics.

De schade betrof in 2005 12,4 miljard euro, in tegenstelling tot de 15,4 miljard euro in 2004. 2004 was dan ook wel het dieptepunt van de afgelopen tien jaar. In 1995 was de schade nog ‘maar’ 413 miljoen euro, maar toen was internet nog niet zo populair en ingeburgerd als nu.

De economische schade is gebaseerd en berekend op de volgende factoren: de benodigde werkuren voor het beveiligen tegen en het reageren op virussen en andere malware, het inhuren van beveiligingsexperts en de verloren inkomsten en productiviteit door het offline gaan van netwerken en websites.
Volgens het bedrijf is er goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat de schade eindelijk weer eens een keertje afnam. Het slechte nieuws is dat trojan’s, virussen, wormen enzovoorts steeds gerichter worden. Ze vallen niet meer willekeurige pc’s aan, maar richten zich op de grote bedrijven. oftewel "de economische impact van malware wordt kleiner – tenzij je een bedrijf bent dat als doelwit is gekozen".

Een aantal factoren zijn verantwoordelijk voor de terugloop van de hoeveelheid malware. Ten eerste is de opzet van bedrijfsnetwerken veel beter geworden en zijn er betere programma’s gekomen om virussen en ander gespuis te verhinderen om binnen te komen. Ook levert het minder economische schade op, omdat de meeste bedrijven geen doelwitten zijn en dus buiten schot blijven.