2min

Tags in dit artikel

, , ,

Europa moet snel een beslissing nemen over de toekomst van RFID-chips en ook meer geld uittrekken voor een snellere invoering van de techniek. Dat is de conclusie van RFID platform Nederland.

Het platform liet eerder deze week in een verklaring weten dat het gaat samenwerken met haar Engelse en Duitse collega’s. Samen gaan deze partijen in Brussel lobbyen, zodat de kwestie op Europees niveau behandeld wordt en niet alleen op landelijk niveau zoals nu het geval is.
Volgens de platforms moeten er besluiten genomen worden over privacykwesties, maar ook over technische details, zoals de te gebruiken frequenties.

Bart Schermer van het RFID platform Nederland verklaarde tegenover de website Emerce.nl het volgende: Wij zijn er niet alleen voor de aanbieders, maar ook voor de gebruikers. Wij zijn voor een nette invoering van RFID met respect voor veiligheid en privacy. En we vinden dat meer gebruik van RFID de concurrentiepositie van de EU ten opzichte van de rest kan verbeteren."

De CeBIT beurs in Hannover lijkt een prima gelegenheid om deze zaken aan de orde de stellen en daarom wordt er vrijdag op dit evenement een debat gehouden over de RFID technologie. Hierbij zullen onder andere internetpionier Vint Cerf en eurocommissaris Vivian Reddin van Information Society aanwezig zijn.
De Europese Commissie zal verder een vijftal workshops gaan organiseren, maar ook burgers kunnen hun mening verkondigen, middels een online discussie.

De drie platformen willen gezamenlijk een aantal internationale projecten van de grond krijgen, zoals bijvoorbeeld het betalen met mobiele telefoons. Daarmee zullen de platforms wel op de politiek vooruitlopen, want daar is er nog niet al teveel aandacht voor de techniek. Wel is het ministerie van Economische Zaken bezig met een rapport over RFID en recentelijk werden er door D66 en de SP nog vragen gesteld over de privacy aspecten van RFID.

Op het gebied van wetgeving zou er niet veel hoeven te veranderen volgens de platformen. Op gebied van privacy is er volgens Schermer voldoende wetgeving, maar op het gebied van technische wetgeving zou er nog het een en ander gedaan moeten worden.
Liever ziet Schermer dat er meer geld wordt uitgetrokken voor het versneld invoeren, stimuleren en voorlichting van de techniek.