2min

Tags in dit artikel

, , ,

Sindskort is het bekende Sofi-nummer veranderd naar een burgerservicenummer en tegelijkertijd is Digid geïntroduceerd. Al veel instellingen ondersteunen deze nieuwe authentificatiedienst van de overheid en daar is nu onder andere de Rabobank bijgekomen. Ook wordt de beveiliging van het DigiD verder opgeschroeft met de mogelijkheid tot het inloggen met SMS.

Momenteel hebben 700.000 Nederlanders al een DigiD aangevraagd. Afgaande op alle gemeentes die zich verbonden hebben aan de nieuwe dienst hebben vier miljoen Nederlanders al de mogelijkheid om hun DigiD te gebruiken bij hun gemeente. Ook 300.000 bedrijven kunnen een DigiD aanvragen door de koppeling met de Kamer van Koophandel.
De belastingdienst lijkt momenteel echter de grootste drijfveer achter het project te zijn, aangezien de dienst verwacht dat dit jaar al één miljoen mensen hun aangifte zullen ondertekenen met hun DigiD.

Dergelijke diensten moeten echter wel goed beveiligd worden. Tot nog toe hoeven gebruikers geen e-mail adres of mobiel telefoonnummer in te vullen bij hun registratie, omdat DigiD de bevestigingen momenteel alleen via de post verstuurd. De dienst gaat binnenkort echter een proef houden met het versturen van bevestigingscodes via sms.
De eersten die daar gebruik van kunnen maken zijn studenten die zich ingeschreven hebben bij de Informatie Beheer Groep (IBG). Deze instellingen maakt al een tijdje gebruik van sms-berichten, maar stapt binnenkort ook over op DigiD.

Behalve de verbeterde beveiliging via sms, werkt DigiD ook aan extra manieren om in te loggen voor internetbankieren. Een aantal boeren houdt momenteel een proef, waarbij ze de Random Reader van de Rabobank combineren met hun DigiD. Deze DigiD is gemaakt op basis van unieke nummers die uitgegeven zijn door het ministerie van Landbouw.
DigiD wil deze proeven binnenkort uitbreiden naar andere burgers.

Er zijn ook al plannen om volgend jaar de beveiliging nog verder op te krikken door middel van de elektronische identiteitskaart.
DigiD lijkt dus een enorm succes te worden, mede vanwege het feit dat sommige formulieren ook een stuk korter gemaakt kunnen worden, omdat het DigiD veel van de benodigde informatie bevat.
Toch rijzen er hier ook privacy vragen. Zo is er momenteel een discussie of DigiD naar het e-mail adres van gebruikers mag vragen.