2min

Tags in dit artikel

,

Terwijl de Europese Commissie en Microsoft nog steeds met elkaar in de clinch liggen over de problemen met Windows XP gooit de EC nieuw olie op het vuur door alvast haar zorgen te uiten over Microsofts toekomstige besturingssysteem Vista.

De Commissie heeft Microsoft laten weten dat het met Vista niet weer in de oude gewoontes moet vervallen en de Commissie doelt daarbij voornamelijk op de ingebouwde internet zoekfunctie en document opties in het nieuwe besturingssysteem.
De Commissie ziet nog geen aanleiding om alvast een onderzoek te starten naar Vista, maar Microsoft moet wel antwoord geven op de vragen van de Commissie.
Als de Commissie toch teveel tekenen van anti-concurrentie ziet dan overweegt het een nieuwe zaak tegen Microsoft.

Voorlopig krijgt Microsoft echter het voordeel van de twijfel, zo liet Jonathan Todd van de Europese Commissie weten: "We nemen aan dat Microsoft haar eigen belangen heeft en dat ze een product willen uitbrengen, waarbij ze niet hoeven te vrezen voor acties van de Europese Commissie."

Microsoft liet op haar beurt weten dat het derden volledige toegang zal geven tot Vista. "Het op de hoogte houden van de industrie en toezichthouders over onze ontwikkelingsplannen is en blijft onze prioriteit. We hebben er hard aan gewerkt om partners en concurrenten in de ontwikkeling te betrekken, zodat ze producten en services kunnen ontwikkelen die werken met Windows Vista," aldus Microsoft.

In ieder geval moet Microsoft vandaag en morgen aan de Europese Commissie bewijzen dat het volledig heeft meegewerkt aan de uitspraak van maart 2004, waarin het bedrijf veroordeeld werd tot het uitbrengen van een nieuwe versie van XP zonder Media Player en het vrijgeven van delen van haar Windows Server broncode.

Als Microsoft daarin niet overtuigend is, moet het met terugwerkende kracht vanaf 15 december twee miljoen euro per dag betalen. Dat zou neerkomen op een bedrag van 100 tot 200 miljoen euro, bovenop de reeds opgelegde boete van 497 miljoen dollar.