2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Vandaag zijn Microsoft en de Europese Unie wederom de rechtszaal ingedoken om uit te vechten of de, door de EU opgelegde, boete terecht is geweest. Maarliefst dertien rechters zullen zich over de zaak buigen en beslissen of Microsoft wel of geen boete moet betalen.

De zaak tussen Microsoft en de Europese Unie is al tijden aan de gang en kent dus een lange voorgeschiedenis. Om een lang verhaal kort te maken, komt het er op neer dat de Europese Unie het niet eens was met de manier waarop Microsoft bepaalde applicaties integreerde in haar Windows XP besturingssysteem en dat het haar concurrenten niet genoeg mogelijkheden gaf om eigen applicaties te ontwikkelen voor het systeem.

Ondanks dat Microsoft tussendoor met diverse partijen schikkingen wist te treffen, besloot de Europese Commissie om de softwaregigant een boete op te leggen van 497 miljoen euro. Daarnaast moest Microsoft een aparte versie van Windows XP uitbrengen zonder Mediaplayer en moest het delen van bepaalde broncodes openbaar maken. Microsoft bracht inderdaad een afgeslankte versie van XP uit, maar ging wel in hoger beroep. Recentelijk liet de Europese Commissie ook nog eens weten niet tevreden te zijn met de vorderingen van Microsoft en besloot Microsoft nog harder te straffen door een boete op te leggen voor elk dag dat Microsoft niet aan de eisen voldeed. Ook hiertegen ging Microsoft in beroep.

Vanaf vandaag gaat de speciale rechtbank zich dus buigen over de argumenten van Microsoft en zal de komende vijf dagen alle standpunten en feiten bekijken. Alle 215 stoeltjes in de rechtzaal zijn bezet en omdat er maar vijftien journalisten aanwezig mogen zijn, zit de rest in een andere kamer met een videoscherm.
Vandaag en morgen zal de uitspraak van de Europese Commissie onder de loep worden genomen, waarna Microsoft op woensdag en donderdag haar zegje mag doen.

Dan zal Microsoft de rechters er dus van proberen te overtuigen dat het legaal heeft gehandeld. Volgens de Commissie heeft Microsoft met opzet informatie achtergehouden voor concurrenten, zodat deze geen software konden ontwikkelen voor Work Group Servers, waarmee groepen gebruikers bijvoorbeeld kunnen printen en bestanden kunnen delen.
Microsoft heeft echter laten weten dat concurrenten genoeg mogelijkheden hebben om software voor haar besturingssysteem kunnen ontwikkelen en dat er door de sterke concurrentie genoeg keus is voor de consumenten.

Als Microsoft een winst boekt in deze zaak dan is dat een grote klap in het gezicht van de Europese Commissie. De Commissie verloor al in drie kleinere zaken, maar een verlies in deze zaak zou de geloofwaardigheid van de Commissie behoorlijk aantasten. Een uitspraak in de zaak zal zeker nog maanden op zich laten wachten en mogelijk zelfs pas volgend jaar gedaan worden.