3min

Tags in dit artikel

,

Beste leden en bezoekers van Techzine,

De komende week zal ons crewlid DirectX Techzine voorzien van een reeks berichten over de impact van de computertechnologie op onze samenleving in verschillende stadia.

De berichten zullen de komende week in de volgende volgorde verschijnen:

Inleiding
De computer maakt een vast deel uit van onze samenleving. Zonder de computer zou onze maatschappij stilstaan, want bij bijna alle menselijke activiteiten zijn computers betrokken. Door de komst van de computer is er veel veranderd in onze leefwereld. De computer heeft vele positieve kanten met zich meegebracht, maar ook enkele negatieve aspecten.

De industrie is door de computer in een stroomversnelling terechtgekomen, er heeft en vindt automatisering plaats.
Er is tevens een nieuwe markt ontstaan, er zijn bij de komst van de computer bedrijven als paddestoelen uit de grond geschoten. Bekende zijn wel soft –en hardware bedrijven zoals Adobe, Microsoft, NVIDIA en AMD en niet te vergeten bedrijven die opensource software ontwikkelen.

Ook heeft de spelindustrie het licht gezien, massaal worden er videospellen gecreëerd voor meerdere platforms en spelconsoles en met succes verkocht.
Er zijn geheel nieuw media gekomen. De communicatie heeft een metamorfose ondergaan, wat toen de fax, brief en telefoon was, wordt nu grotendeels gedaan met e-mail en internet.

Tenslotte zijn er ook een aantal negatieve gevolgen te vermelden over de computer met betrekking tot de communicatie. Een nieuwe vorm van criminaliteit heeft zijn intrede gedaan. Het gaat hier om het, meestal via internet, kraken van andermans computer, virussen verspreiden, privé-gegevens van andere mensen bekijken, commerciële programma’s manipuleren enzovoorts

Eerst zal ik nog wat vertellen over de rol van de computertechnologie in de beginnende fase, oplopend naar onze tijd:

Evolutie
De technologie heeft de afgelopen tien jaar een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Door de toepassing van chips heeft de informatie- en communicatiemaatschappij een grote stap voorwaarts gemaakt.

In de jaren 60 stond de toepassing van de technologie in het teken van het beheersbaar maken van processen. Gegevensverwerking werd als belangrijkste aandachtsgebied gezien voor het toepassen van mainframecomputers. Binnen de organisatie ging het daarbij om een centraal geleide functie die veelal onder de verantwoordelijkheid viel van het hoofd boekhouding. Het waren in eerste instantie administratieve processen en handelingen die geautomatiseerd werden.

In de jaren zeventig breidde het toepassingsgebied van de technologie zich uit tot andere afdelingen en functies, de minicomputer deed zijn intrede en werd al snel gevolgd door de eerste personal computer (IBM, 1982). De technologie was naar de mens gebracht en was in staat ondersteuning te bieden op individueel niveau bij het uitoefenen van iemands functie.

De jaren tachtig waren vooral gericht op het beheersen van datastromen en het inrichten van informatiesystemen. De informatietechnologie begon invloed uit te oefenen op de manier waarop organisaties werden gestuurd en op de relaties met andere ondernemingen en bedrijven.

In de jaren negentig was vooral de opkomst van de communicatietechnologie belangrijk. Eerst werden callcentra opgericht, waardoor klanten direct konden bellen met organisaties en andersom, maar al snel werd de chip in veel meer communicatiemiddelen toegepast met als bekende toepassing: de mobiele telefoon.

Opeens kon iedereen met elkaar communiceren. Tegelijkertijd werd ook het internet geïntroduceerd en geaccepteerd door de mensen, de organisaties en later de hele samenleving. Technologie had een evolutie laten zien van een centraal geleide afdeling voor gegevensverwerking, via een persoonlijke ondersteuning op de werkplek, naar een onderdeel van de communicatie tussen mensen. Niet langer hoeft data op een centrale plaats worden beheerd, het moet voor iedereen toegankelijk zijn. De nieuwe wereld die hierdoor ontstond is een wereld waarin het centrale gezag plaats heeft moeten maken voor de macht van het individu.

De komende week zal er iedere dag een onderwerp worden uitgegraven met betrekking tot de invloed op de maatschappij.
De Techzine Redactie wenst iedereen de komende week veel leesplezier met deze prachtige serie van onze nieuwsposter DirectX!