5min

Tags in dit artikel

, ,

De computer heeft een nieuwe markt doen openen. Er is een geheel nieuwe marktsector ontstaan; de computersector met al zijn componenten. Vele bedrijven die nu deze markt beheersen zijn vroeg opgericht toen de computerrevolutie van start ging. Microsoft is hier een voorbeeld van op softwaregebied, en Intel op hardwaregebied. Zo zijn er momenteel talloze bedrijven in deze sector.

De eerste microprocessor die op de markt kwam was van Intel, en werd gedoopt als de Intel 4004. Hieronder de technische specificaties van die processor.

Quote:

De 4004 was een 4-bits-processor. Hij kon maar met 4 bits tegelijk bewerkingen doen. Bewerkingen met getallen groter dan 15 (24) moest hij in meerdere stappen doen.
De 4004 had een 16-pins connector. Als je dat vergelijkt met een huidige Xeon… die heeft er 603!
De 4004 had 2300 transistors. Dat was in die tijd nog nooit op één chip geplaatst. De 4004 had 46 (later 50) instructies. 41 van 8 bits en 5 van 16 bits, en hij werkte maximaal op 740 kHz. Dat wil zeggen dat het kristal dat op de chip zat 740.000 keer per seconde trilde als er stroom op gezet werd. De 4004 had maar liefst 15 Volt nodig. Dat is bijna 15 keer zo veel als zuinige processoren nu. Dat komt omdat de schakelingen en de leidingen op die chip toen nog veel groter waren dan nu. Hoe groter, hoe meer weerstand, hoe meer warmteontwikkeling en hoe meer stroom.

Dit was een enorme stap vooruit voor de computer. De eerste computers, de zogenaamde mainframecomputers, werden enkel gebruikt voor het verwerken van grote berekeningen. In het midden van de jaren 70 begon de computer langzaam zijn intrede te doen, maar enkel bij de bedrijven en de erg rijke mensen die een computer konden betalen. Eind jaren 70 kwamen de eerste echte bureaucomputers. Commodore, Apple en IBM waren pioniers op dit gebeid.


De Commodore Super PET,
een van de eerste in zijn soort als bureaucomputer.

Samenleving nog niet klaar voor computers
Intel is als eerste begonnen met het leveren van chips aan de bureaucomputerindustrie. In 1978 begon Intel met het leveren van microprocessors aan fabrikanten, terwijl ze acht jaar daarvoor al de chip uitgevonden hadden. De oorzaak hiervan ligt bij het feit dat de computer iets geheel nieuws was voor de samenleving en men nog hierop moest reageren.

Een goed voorbeeld hiervan is een beginnend computerbedrijf in 1974 genaamd Scelbi, dat de computer in losse onderdelen naar de consument opstuurde, zodat die het vervolgens zelf in elkaar kon solderen, simpelweg omdat het snel in elkaar zetten van vele computers tegelijk nog niet mogelijk was.
In de tussentijd werden Intels chips gebruikt voor geheel andere doeleinden, zoals het regelen van verkeerslichten.

Microsoft en de eerste bureaucomputers
Ondertussen wordt in 1975 het bedrijf Microsoft opgezet door Bill Gates en Paul Allen, direct daarna komt het eerste softwareprogramma uit genaamd Basic. Dit besturingssysteem was speciaal uitgebracht voor een van de eerste computers genaamd MITS Altair.
In de komende vijf jaren worden er nog vele verschillende computers gemaakt, zoals de Apple I, de Commodore PET en de Apple II.

In de jaren 80 beginnen bureaucomputers de vorm te krijgen zoals we die nu kennen, er worden enorm veel bedrijven opgericht, ze zien allemaal dat er een enorme technologische vooruitgang aankomt en willen er allemaal profijt van hebben.
Microsoft voert nog steeds de leiding als het gaat om het leveren van besturingssystemen, net als dat Intel vrijwel voor elke computer de processoren levert.
DOS speelt een grote rol als een van de eerste besturingssystemem van toen, ik zal een stukje over de ontwikkeling van DOS vertellen.

Hoe DOS werd ontwikkeld
Toen IBM de IBM-PC ontwikkelde had IBM in gedachten om een eigen besturingssysteem te maken. De firma Microsoft zou vervolgens zorgen voor de Basic-intreperter. Jammergenoeg was het besturingssysteem dat IBM wilde maken onder de maat, IBM wendde zich tot Microsoft. Er wordt onderling besloten dat Microsoft een besturingsysteem gaat schrijven. Microsoft gaat op zoek, maar is niet zelf van plan om zelf een heel OS te gaan schrijven.

Al snel komt Bill Gates aan met QDOS (een van CP/M afgeleid Quick and Dirty Operating System, vandaar die ‘D’), dat hij heeft gekocht voor de som van 50.000 dollar om het vervolgens zelf verder te ontwikkelen. Microsoft past het systeem aan volgens de wensen van IBM, en het wordt uitgebracht onder de naam PC-DOS.
Microsoft mag volgens het koopcontract PC-DOS echter ook zelfstandig verkopen, dus krijgt het de naam MS-DOS. Wanneer de concurrentie op de markt enige tijd later aanwakkert wordt MS-DOS al snel erg populair en begint Bill Gates langzaam maar zeker zijn fortuin op te bouwen.

Technologische ontwikkelingen nemen een vlucht
In 1981 wordt de eerste portable computer op de markt gebracht om een nieuwe doelgroep te bereiken; mensen die mobiel gebruik willen maken van hun computer. Echt portable waren die computers niet want ze waren lang niet zo klein als de laptops die we nu kennen. In ditzelfde jaar lanceert IBM haar eerste PC die gebruik maakt van Intel’s 8088 processor, een 5.25 floppydrive en het MS-DOS besturingssysteem van Microsoft voor een prijs van maar liefst 150.000 Belgische Frank, wat rechtstreeks omgerekend ruim 3.700 euro is.


De ‘mobiele’ Osborne I van het bedrijf Adam Osborne

Vanaf 1983 gaat de technologie erg snel vooruit en er wordt vrijwel om het jaar een betere computer ontwikkeld door researchafdelingen van de grote bedrijven.

Microsoft brengt MS-DOS 2.0 uit dat de ‘grote’ capaciteit (10 Megabyte) harde schijven van IBM ondersteunt. In hetzelfde jaar brengt Microsoft tevens haar eerste tekstverwerker Word 1.0 uit. De technologie gaat zo snel dat Microsoft het jaar erop alweer MS-DOS 3.0 uitbrengt, die nog grotere harde schijven ondersteunt en floppy´s met een capaciteit van 1.2MB.

In 1985 komen de eerste CD-ROM drives op de markt en lanceert Microsoft haar inmiddels legendarische eerste Windows, Windows 1.0.
De technologie staat niet stil, er vinden nog veel meer innovaties en verbeteringen plaats die op hun beurt weer de markt veroveren.
De technologie zal nooit stilstaan, voortdurend wordt er gezocht naar vernieuwing en verbetering. Ik ga niet alle verbeteringen opnoemen, maar heb wel een beeld gegeven van de ontwikkelingen.

Conclusie
De consument was niet echt voorbereid op het feit dat de computer er zou komen. Allereerst moest men er niets van hebben, de eerste computers op de markt waren bovendien erg duur en dus niet voor iedereen betaalbaar. Ook wist men nog niets af van de voordelen van de computer. Geleidelijk deed de computer zijn intrede in onze samenleving.

In de jaren 80 begonnen er veel bedrijven te komen die dachten veel winst te gaan maken aan dit nieuwe fenomeen. Sommige zijn nog steeds erg succesvol, zoals Microsoft en Intel bijvoorbeeld. Bill Gates, sinds de oprichting van Microsoft nog steeds de belangrijkste man bij het bedrijf, is tenslotte één van de meest rijke mensen ter wereld. Zelfs nu wordt de talrijke computermarkt nog aangevuld met nieuwe bedrijven.