2min

Tags in dit artikel

, ,

Vodafone, de grootste aanbieder van mobiele telefonie, heeft in haar eind maart afgesloten boekjaar een nettoverlies geleden van 21,8 miljard Britse ponden. Dit komt overeen met circa 31,9 miljard euro.

De hoofdreden van het verlies valt te danken aan afschrijvingen welke goed zijn voor een bedrag van 23,5 miljoen pond. Hiervan komen 19,4 miljard pond vanuit Duitsland. Afgelopen boekjaar maakte Vodafone nog een winst van 6,52 miljard pond. Dit valt echter in het niets bij het grote verlies van dit jaar.

De omzet daarentegen nam met tien procent toe. Dit is een bedrag van 29,6 miljard pond, oftewel 42,9 miljard euro. In ons land nam het gemiddelde klantenbestand met tien procent toe en de omzet met 3,5 procent. De gemiddelde omzet per klant neemt af. Dit komt omdat Vodafone strijdt met een toenemende concurrentie van andere providers.

Topman van Vodafone Arun Sarin verklaart dat Vodafone voldaan heeft aan de verwachtingen van het afgelopen boekjaar. Vodafone had toen betere prestaties weten neer te zetten dan haar concurrenten.

Echter werd er bijna een kwart meer gebeld. In totaal werden er 178 miljard minuten versproken aan de telefoon. De omzet uit het dataverkeer nam toe tot 800 miljoen pond, dat is 61 procent. Berichten zijn hierbij uitgezonderd. Vodafone wist nog voor eind maart het geplande doel van tien miljoen mobiele gebruikers van de derde generatie (3G) tot zich te nemen.

Vandaag werd tegelijkertijd aangekondigd dat Vodafone verder wil in het snoeien van de bedrijfskosten. Dit zal onder andere gebeuren door de consolidatie van datacentra, wat een verwachte besparing heeft van 25 tot 30 procent, binnen drie tot vijf jaar. Verder dreigen er nog circa 400 ontslagen op het hoofdkantoor.