2min

Tags in dit artikel

,

Oracle komt met een nieuwe toevoeging aan zijn Autonomous Database-portfolio: de Oracle Autonomous NoSQL Database. De dienst is ontworpen voor NoSQL-applicaties die weinig latency, data model flexibility en elastic scaling vereisen.

De dienst kan dus onder meer ingezet worden voor winkelwagentjes, online fraudedetectie, gaming en adverteren. Ontwikkelaars kunnen zelf de doorvoer en de capaciteit die ze willen aanbieden specificeren. Middelen worden op basis daarvan gealloceerd en geschaald om aan eisen voor dynamische workloads te voldoen.

Het bedrijf probeert met een suite aan diensten die gebruikmaken van machine learning en automatisering te concurreren met marktleider Amazon Web Services. De nieuwe Autonomous NoSQL Database wordt door het bedrijf vergeleken met DynamoDB van AWS. Volgens Oracle is zijn eigen dienst echter veel betrouwbaarder, door dat het 99,95 procent availability heeft. Ook is het 70 procent goedkoper voor read-only workloads.

De dienst ondersteunt key value API’s, inclusief simpele declarative SQL API en command line-interfaces. Verder ondersteunt het flexibele datamodellen voor datarepresentatie, inclusief relationele en ad-hoc JSON. De dienst biedt een standaard SQL-taal. Gebruikers kunnen daardoor dezelfde applicatie in de cloud en on-premise draaien, zonder een lock-in van het platform.

Autonomous Data Warehouse Cloud

De autonome database bestaat sinds oktober vorig jaar. Het systeem werd aangekondigd samen met een geautomatiseerd cybersecurity-systeem. Sindsdien heeft het bedrijf de Autonomous Data Warehouse Cloud algemeen beschikbaar gemaakt. Die oplossing biedt dezelfde functies en prestaties als Oracle Database, maar er zijn geen complexe configuraties, afstemmingen of beheer nodig.

Ook deze dienst werd door Oracle met AWS vergeleken. Zo kunnen de beide diensten dezelfde werklasten aan, maar kost de dienst van Oracle naar eigen zeggen de helft vanwege de snelheid. Ook biedt de oplossing de mogelijkheid om de hoeveelheid resources te verhogen of te verlagen en is gebruik van pay-per-use mogelijk.

Ook rolde Oracle eerder een autonome transactieverwerkingsdienst uit.