2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft investeert een onbekend bedrag in Grab, een taxidienst die ook on-demand-diensten aanbiedt. Volgens de overeenkomst gaan de twee bedrijven samenwerken aan big data- en AI-projecten, meldt TechCrunch.

Grab gaat volgens de overeenkomst Azure gebruiken als cloud-platform. De bedoeling is dat Grab dit platform, en andere producten van Microsoft, gaat gebruiken om zijn eigen digitale platform te schalen. Dat platform is meer dan een taxidienst geworden, aangezien Grab nu ook een eigen betaaldienst heeft en eten bezorgd.

Daarnaast werken de twee bedrijven aan diverse “innovatieve ‘deep technology’-projecten, waaronder nieuwe manieren voor authenticatie zoals gezichtsherkenning met ingebouwde AI, om de oude methode voor het checken van een identiteit te vervangen. “Onze partnerschap met Grab biedt nieuwe kansen om te innoveren in zowel een snel veranderende industrie als in een groeigebied”, aldus Peggy Johnson, executive vice president bij Microsoft.

Verder gaan de bedrijven toepassingen voor natural language processing, machine learning en AI binnen het platform van Grab onderzoeken, bijvoorbeeld voor het maken van kaarten en het detecteren van fraude. Ook wordt er gekeken naar een mogelijkheid voor passagiers om een foto van hun huidige locatie te maken en die te vertalen naar een adres voor een bestuurder.

Toyota

Grab en Microsoft hebben bovendien al een verbinding met Toyota. Toyota investeerde onlangs 1 miljard dollar in Grab, en werkt al een aantal jaren met Microsoft. Microsoft heeft besloten een licentie op zijn patenten voor met het internet verbonden auto’s aan Toyota te geven.

In april 2016 sloten de twee bedrijven een overeenkomst om een data analytics-bedrijf genaamd Toyota Connect op te richten. Dat bedrijf richt zich op het maken van nieuwe met het internet verbonden diensten voor auto’s. Toyota Connect maakt gebruik van Azure om data te verzamelen en te evalueren, en om nieuwe producten voor bestuurders, bedrijven met autovloten en dealers te maken.