2min

Tags in dit artikel

,

Research In Motion (RIM), dat voornamelijk bekend is van de BlackBerry, heeft gisteren de bedrijfsresultaten over haar tweede kwartaal bekendgemaakt. Analisten hadden goede resultaten verwacht, maar de uiteindelijke cijfers overtroffen die verwachtingen ruimschoots.

RIM boekte in het tweede kwartaal een winst van 140,8 miljoen dollar, wat neerkomt op 74 cent per aandeel. Een jaar eerder was dat nog 111 miljoen, of 56 cent per aandeel. De omzet kwam uit op 658,5 miljoen dollar, ten opzichte van 490 miljoen dollar in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Analisten van Reuters Estimates hadden vooraf een winst van 71 cent per aandeel ingeschat, bij een omzet van 643,63 miljoen dollar. Volgens analist Peter Misek van Canaccord Adams in Toronto zijn de cijfers en de vooruitzichten geweldig en heeft RIM de verwachtingen verpletterd.

RIM heeft een goed vertrouwen in de toekomst en voorspelt een flinke toename in klanten. Belangrijke spil hierin is de nieuwe Pearl smartphone, die het bedrijf recentelijk op de markt bracht. Volgens Jim Balsillie van RIM is er enorm veel vraag naar de telefoon, dat blijkt uit nieuwe aanmeldingen bij partner T-Mobile.
"We denken dat de Pearl één van de meest succesvolle BlackBerry producten kan zijn. Andere providers waarmee wij samenwerken willen de telefoon zo snel mogelijk in hun assortiment opnemen", aldus Balsillie.

Sommige analisten verwachten dat de Pearl hevige concurrentie gaat ondervinden van de smartphones van Nokia en Motorola, maar Balsillie verwacht daar weinig van. Volgens hem waren die bedrijven er al toen RIM op de markt kwam en heeft RIM sinds die tijd alleen maar meer kennis opgedaan en een sterke positie verworven op de markt.

Alhoewel de cijfers niet definitief zijn, verwacht RIM dat de definitieve cijfers niet veel anders zullen zijn. Het bedrijf verwacht in het derde kwartaal 800.000 nieuwe klanten en een omzet die tussen de 780 miljoen en 820 miljoen dollar ligt. De winst per aandeel zou in dat kwartaal neerkomen op 88 tot 95 cent.