Abonneer je gratis op Techzine!

Toen de eerste Sony laptop accu’s terug werden geroepen dacht Sony nog dat het niet veel impact zou hebben op haar winst voor het komende boekjaar, maar nu inmiddels vele fabrikanten accu’s terughalen, heeft Sony haar winstverwachting over haar huidige boekjaar flink naar beneden moeten bijstellen.

Sony liet donderdag weten dat het haar winstverwachting over het boekjaar 2006/2007 met 62 procent heeft verlaagd. Daardoor haalt het bedrijf bij lange na niet de verwachtingen van analisten, wat negatieve gevolgen kan hebben voor het vertrouwen in de gehele markt. Sony verwacht nu eind maart 2007 een winst te kunnen presenteren van 50 miljard yen (421 miljoen dollar), in juli dacht het bedrijf dit boekjaar nog een winst van 130 miljard yen te kunnen behalen.

Analisten hadden al rekening gehouden met de kosten voor de terugroepacties voor de laptopaccu’s waarvoor Sony 51 miljard yen voor gereserveerd heeft, maar dat Sony de winstverwachting zo ver naar beneden bijstelt, verraste de meeste analisten. "De bijstelling is hoger dan verwacht. De 51 miljard yen was binnen de verwachtingen, maar door de hoge bijstelling worden vooral Sony’s problemen bij haar game onderdeel benadrukt", aldus Masahiko Ishino van Mitsubishi UFJ Securities

Ishino doelt daarbij op de melding van Sony dat de bijstelling van de winstverwachting ook deels te wijten is aan de verlaging van de prijs van haar PS3 console in Japan en de tegenvallende verkoopcijfers van de PlayStation Portable. Sony liet vorige maand weten dat het de prijs van de PS3 met een 20GB hardeschijf in Japan zou verlagen van 62,790 yen naar 49,980 yen (420 dollar).
De beurs in Tokyo strafte Sony nog niet hard voor de bekendmaking, het aandeel stond op het moment van schrijven 0,42 procent lager dan de slotkoers van gisteren.