Microsoft richt pijlen op videogame-industrie met cloud development toolkit

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft wil een groter stuk van de videogame-industrie in handen krijgen met zijn Azure cloud-platform. Het bedrijf heeft voor dat doel Game Stack onthuld, een suite met ontwikkelaarstools speciaal gemaakt voor die markt.

De bundel combineert diensten van Azure met andere Microsoft-producten, inclusief een erg geüpgrade versie van het PlayFab-platform dat Microsoft vorig jaar overnam, meldt Silicon Angle. PlayFab biedt een set aan cloud-gebaseerde bouwblokken voor het ontwikkelen van online games. Het bevat tools voor het afhandelen van gebruikersaccountmanagement en andere essentiële taken, evenals meer gespecialiseerde functies als een leaderboard-systeem dat de scores van spelers kan volgen.

Microsoft heeft vijf nieuwe diensten aan PlayFab toegevoegd bij de introductie van Game Stack, waarvan er meerdere Azure gebruiken. Eén tool heet PlayFab Party en biedt spraak- en chat-functies met geautomatiseerde vertalingen aangestuurd door het cloud-platform. Een andere dienst, Game Insights, gebruikt de Azure Data Explorer analytics-engine om ontwikkelaars te helpen bij het verkrijgen van inzichten uit data die door spelers gegenereerd werd.

PlayFab kan nu verder spellen ondersteunen waarmee gebruikers hun eigen content kunnen genereren, automatisch multiplayer-wedstrijden organiseren en content-updates als push-notificaties afhandelen.

Visie

De visie van Microsoft is om PlayFab te verbinden met zijn meer algemene software development-producten, in een samenhangende, geïntegreerde toolkit onder de Game Stack-paraplu. Die visie gaat niet alleen tot de diensten op Azure, maar ook naar andere oplossingen zoals de Visual Studio code-editor. Het bedrijf heeft een nieuwe plugin voor de editor gelanceerd, waarmee ontwikkelaars direct toegang krijgen tot PlayFab en scripts kunnen updaten die daar gehost staan.

Deze visie kan Microsoft mogelijk helpen om een streepje voor te krijgen op concurrenten als Amazon Web Services (AWS). AWS heeft inmiddels een uitgebreide collectie aan diensten voor het ontwikkelen van games, zoals een gespecialiseerd hosting-platform om online speelervaringen te ondersteunen.