2min

Tags in dit artikel

,

Stichting de Thuiskopie heeft een behoorlijk nederlaag geleden in een rechtszaak die de stichting had aangespannen tegen het bedrijf Imation. De rechter verwierp de eis van de stichting en veroordeelde het daarnaast tot het betalen van 800.000 euro aan de tegenpartij.

Stichting de Thuiskopie had de rechtszaak aangespannen tegen Imation, omdat het bedrijf weigerde om de thuiskopievergoedingen af te dragen. Het is namelijk zo dat fabrikanten van beschrijfbare media twintig procent van de thuiskopievergoeding terugkrijgen als de fabrikant lid is van de Stichting Overlegorgaan Blanco Informatiedragers (STOBI). STOBI vertegenwoordigd deze bedrijven in de Stichting Onderhandelingen Nationale Thuiskopievergoeding (SONT) die ervoor zorgt dat copyrighthouders geld krijgen voor het illegale kopieën die consumenten thuis maken.

Binnen het SONT was echter afgesproken dat deze terugbetalingsregeling door STOBI geheim zou worden gehouden, waardoor bedrijven die niet lid waren van de STOBI niet wisten van deze regeling. Dat was ook het geval voor Imation, dat pas in 2004 lid werd van de STOBI. Toen het bedrijf lucht kreeg van de regeling eiste het bij de Stichting de Thuiskopie haar misgelopen kortingen terug, omdat er volgens het bedrijf sprake zou zijn van concurrentievervalsing. Imation besloot haar argumenten kracht bij te zetten door de vergoedingen niet meer af te dragen, waarop Stichting de Thuiskopie Imation voor de rechter sleepte.

Imation kon in de rechtszaak echter aantonen dat Stichting de Thuiskopie nergens melding had gemaakt van de kortingsregeling voor STOBI leden en er dus sprake was van concurrentievervalsing. De rechter stelde dat de Stichting had gefaald in haar informatievoorziening en dat de het extra zorgvuldig had moeten zijn, omdat zij vanuit de wet verplicht is tot het innen van de vergoedingen. Bedrijven als Imation moeten er daarom vanuit kunnen gaan dat de informatie volledig is. De rechter vond het verzwijgen van de terugbetalingsregeling dan ook verkeerd, omdat het een belangrijk gegeven is voor bedrijven.

De rechter veroordeelde Stichting de Thuiskopie daarom tot het betalen van de kortingen die Imation is misgelopen. Totaal betekent dat een kostenpost van 840.000 euro voor de Stichting. Het is echter waarschijnlijk dat deze kostenpost nog verder gaat oplopen nu ook andere bedrijven buiten de STOBI lucht hebben gekregen van de korting en mogelijk ook bij de Stichting gaan aankloppen.

Overigens is er vandaag door de SONT besloten dat er voorlopig geen heffing komt op MP3-spelers en videorecorders met een harde schijf. De invoering van een dergelijke regeling wordt niet uitgesloten, maar de SONT wil eerst wachten op een Europees besluit over de kwestie.