Google Cloud en Atos bieden samen HPC-servers aan voor Oracle-workloads

Abonneer je gratis op Techzine!

Google Cloud Platform is een samenwerking begonnen met het Duitse Atos, waardoor gebruikers van Oracle-databases binnenkort hun workloads kunnen draaien op de servers van de cloud van Google.

Als onderdeel van de samenwerking voegt Atos twee “high-performance-extensies” toe aan datacentra van het Google Cloud Platform in Ashburn, Virginia en het Duitse Frankfurt, schrijft Silicon Angle.

De bedoeling is dat klanten daarmee voorzien worden van een “enkel, verenigd proces” voor identiteitsmanagement, toegangsmanagement, governance en administratie in alle omgevingen. Het gaat dan van Google Cloud Platform-gebaseerde applicaties tot database-instances.

De extensies in de datacentra zijn in essentie private, “colocated” clouds die naast de sites van Google opereren. De extensies worden voorzien van de Atos BullSequana S x86-gebaseerde HPC-servers. Doordat die servers zo dichtbij de datacentra van Google zitten, komt er een extreem lage latency.

Daarnaast komt de oplossing met lage kosten. De BullSequana S x86-servers hebben minder processors nodig dan wanneer klanten Oracle database-workloads op Google Cloud Platform draaien, wat betekent dat de licentieprijzen van Oracle relatief goedkoper zijn. Volgens het bedrijf moeten laten tussen de 30 tot 40 procent op licentiekosten kunnen besparen.

Veilige netwerkverbindingen

Volgens Atos zijn de datacentra in Ashburn en Frankfurt beide door Google gecertificeerd om “directe, veilige en high-performance netwerkconnectiviteit” te leveren. Ook biedt het bedrijf cloud orchestration-management en infrastructuurdiensten en -ondersteuning om een volledig beheerde dienst voor Oracle-klanten te bieden.

Volgens Thomas Kurian, CEO van Google Cloud, is het draaien van Oracle database-workloads en het gelijktijdige gebruik van de functies van het Google Cloud Platform een prioriteit voor veel klanten.

“Deze oplossing van Atos betekent dat Oracle database-klanten hun voordeel kunnen doen met de sterke infrastructuur en schaal van Google Cloud en van onze kracht in gebieden als kunstmatige intelligentie en machine learning, gesteund door de ervaring van Atos in zakelijke transformatie en migratie.”

Beschikbaarheid

De oplossing van Atos en het Google Cloud Platform wordt in de tweede helft van 2019 algemeen beschikbaar gemaakt in de Google Marketplace. Volgens Atos wordt de oplossing al ingezet door ongeveer twintig early adopters in Nederland.